fbpx

Eden izmed najbolj znanih teroristov Islamske države se s svojimi 400 vojaki že nahaja na evropskih tleh

Foto: YouTube/Printscreen

Pripadniki Islamske države iz Sirije v Evropo prihajajo z namenom, da povzročijo vojno. Sem prihajajo v velikem številu pod pretvezo, da so migranti. Britanski Daily Mail poroča, da je eden izmed generalov Islamske države, ki ga je bilo mogoče videti na eni izmed slik med obglavljanjem zapornika, prispel v Evropo skupaj s svojimi 400 najbolj zvestimi vojaki. 

Po navedbah italijanske obveščevalne službe je nekdanji vojak Nata Lavdrim Muhaxheri skupaj s svojimi možmi med tisočimi, ki so pobegnili po tem, ko je Islamska država utrpela uničujoče izgube v Siriji.

V Evropo prihajajo kot “migranti”
Iz ene izmed vohunskih agencij so ušli podatki, da se številni borci Islamske države razglašajo za migrante z namenom, da prestopijo mejo in se napotijo v Evropo brez identifikacijskih dokumentov. Italijanski časopis L’Espresso je navedel, da je med 300 in 400 borcev islamskega kalifata prispelo na Kosovo.

Muhaxheri, ki je drugače poznan tudi kot Abu Abdullah al Kosova, ni edini kosovski Albanec, ki je med voditelji teroristične skupine, prav tako pa je tudi eden izmed najbolj znanih borcev, ki si prizadevajo za rekrutiranje tujih džihadističnih borcev. V Sirijo se je napotil konec leta 2012 in se je pojavil v številnih propagandnih videoposnetkih, v katerih Albance poziva, naj se pridružijo džihadu. Prav tako je med drugim naložil posnetke, na katerih je obglavil enega zapornika in drugega ubil s pomočjo rakete. 24. septembra 2014 je ameriško zunanje ministrstvo Muhaxherija označilo za svetovnega terorista.

Foto: YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Speisa navaja, da tožilci trdijo, da sta Muhaxheri in teroristični soborec Ridvan Haqifi načrtovala napade na mednarodne in državne institucije z namenom, da bi lahko pripomogla k ustanovitvi Islamske države. Na podlagi citata neznanega varnostnega vira se številni džihadisti vračajo v Evropo in na Balkan z namenom, da napadejo staro celino v njenem središču. Nekatere izmed njih so sicer identificirale varnostne službe, mnogo pa je takih, ki mejo prečkajo, ne da bi bili identificirani.

N. Ž.