Egipt se sooča s katastrofalnim porastom prebivalstva, ki naj bi v prihodnosti dosegla razsežnosti humanitarne katastrofe

vir: twitter

V Egiptu se število prebivalcev vsako leto poveča za 1,6 milijona. Tako naj bi glede na poročilo Sklada Združenih narodov za prebivalstvo dežela Nila z zdajšnjih 96 milijonov prebivalcev do leta 2030 štela kar 119 milijonov ljudi. Razlog naj bi bil visoka nataliteta.

Tako eksplozivna rast v državi, kjer so trije otroci na družino, nekoliko skrbi tudi egiptovsko oblast, ki z novim letom načrtuje novo kampanjo “Dva sta dovolj”, s katero želi zadržati rast prebivalstva preko vsake mere. Problem predstavlja resne skrbi za vlado v Egiptu, saj je po poročanju spletnega portala Breitbart samo pet odstotkov ozemlja v državi primerno za življenje, ostalo je nenaseljiva puščava.

Večina egiptovskega prebivalstva prebiva okoli doline reke Nil in Nilove delte, manjši del pa ob obali Mediterana in Rdečega morja. Svoje naj bi dodal tudi upad smrtnosti v sedemdesetih letih. Predsednik Abdel Fattah al-Sissi je izjavil, da je rast prebivalstva “izziv enake pomembnosti kot terorizem”.

Nasprotniki kampanje “Dva sta dovolj” pravijo, da to ni izvedljivo. “Otroci so zaščita: ko starši ostarijo, otroci poskrbijo zanje,” je povedal oče desetih, Ali Abdelaziz. Ženske razmišljajo drugače, tako je mati treh Hayam Mohamed pozdravila vladni program in začela jemati kontracepcijske tabletke rekoč: “Ne želim, da bi bili moji otroci prikrajšani … Če bi rodila pet ali šest otrok, jih ne bi mogla niti nahraniti.”

Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sissi (vir: Twitter)

Stroka in verski voditelji enotni
Svoje so dodali tudi strokovnjaki in verski voditelji. Vodja egiptovskega statističnega urada Abu Bakr el-Gendy je povedal, da mora biti naravni prirastek prebivalstva trikrat manjši od gospodarske rasti, če se hočejo izogniti poslabšanju razmer. Profesor na kairski univerzi Mona Abu el-Ghar je za nastalo stanje okrivil politično ekipo, ki je po njegovih besedah desetletja zanemarjala problem, medtem ko je namestnik velikega imama v Al-Azharju Abbas Shuman povedal, da je načrtovanje družine “halal”, kar pomeni, da islam to prakso dovoljuje.

Ivan Šokić