fbpx

Egiptovski preiskovalci našli še drugo črno skrinjico izginulega letala

Foto: epa

Egiptovski preiskovalci so našli še drugo črno skrinjico egiptovskega letala. Najdba obeh črnih skrinjic bi lahko pomagala razkriti vzrok strmoglavljenja Airbusa A320, ki je na letu MS804 z radarjev izginil 19. maja. 

Novica o drugi črni skrinjici je prišla le dan po tem, ko so našli prvo. Gre za zapisovalnik podatkov o letu, v četrtek pa so našli snemalnik zvoka v pilotski kabini. Zapisovalnik so našli v več delih. Slednji se navadno nahaja v repu letala, in sicer poleg snemalnika zvoka, ki so ga v tem primeru reševali v več fazah, poroča BBC.

Razbitine letala je poseben robot za iskanje pod morsko gladino našel v sredo. Iskalna operacija je potekala okoli 290 kilometrov severno od obale Egipta, med Egiptom in grškim otokom Kreta, na globini do 3000 metrov pod morsko gladino.

Vzrok nesreče tako za zdaj še ostaja skrivnost, kot pa so že pred časom dejali preiskovalci, je šlo po vsej verjetnosti za teroristični napad. Analitiki poudarjajo, da bi lahko šlo tako za človeško kot tehnično napako.

Je pilot letalo strmoglavil namenoma?
Strokovnjaki niso izključili niti možnosti, da sta pilot ali kopilot letalo strmoglavila namerno, kot je to lani storil kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz, ko je letalo zrušil v francoskih Alpah in tako ubil 150 ljudi. Serafim Petrou, vodja zveze grških kontrolorjev zračnega prometa, pa je tedaj dejal, da iz lastnih izkušenj lahko zatrdi, da nenadno izginotje letala med letom verjetno pomeni, da je to eksplodiralo v zraku, poroča Večernji list.

N. K.