Egiptovsko letovišče, priljubljeno tudi pri Slovencih, so islamski teroristi spremenili v mesto duhov

Foto: EPA

Egiptovski Sharm el Sheikh, še pred letom dni priljubljeno letovišče, ki so ga turisti množično obiskovali zaradi kristalnega morja in bližine zgodovinskih znamenitosti, se je spremenilo v mesto duhov. Letovišče so prizadeli številni nesrečni dogodki, pri čemer izstopa teroristični napad na rusko potniško letalo, v katerem je umrlo vseh 224 potnikov. 

Egipt se sooča s hudimi težavami. Turistični sektor, ki predstavlja precejšnji del proračunskih prihodkov, je utrpel udarec za udarcem. Pred leti so turiste strašili napadi morskih psov, nato je prišla arabska pomlad, ki je v egiptovsko prestolnico prinesla hude nemire, sedaj pa so po državi udarili še teroristi, ki so podstavili bombo na rusko potniško letalo.

Egiptovski vlada sicer zanika, da bi obisk države zaradi terorističnih napadov predstavljal izrazito nevarnost, a je videti, da jim verjame le malo ljudi. Britansko ministrstvo za zunanje zadeve še vedno odsvetuje vse lete v Sharm El Sheikh, ki niso nujni, svoje pa so povedali tudi potrošniki.

Islamska država na Sinajskem polotoku
Obisk turistov v državo se je v primerjavi s preteklim letom več kot prepolovil, poroča Daily Mail. Februarja lanskega leta je Egipt obiskalo več kot 640 tisoč turistov, ta številka pa je bila februarja letos več kot prepolovljena. Za več kot 60 odstotkov se je zmanjšalo tudi število nočitev.

Domnevna prisotnost pripadnikov Islamske države na Sinajskem polotoku nekdanjo letovišče, kjer se trlo turistov, spreminja v pustinjo, kakršna se je raztezala pred razmahom turizma. Egipčani se sicer ne dajo in kljub negotovi prihodnosti še vedno gradijo hotele.