fbpx

Ekonomisti opozarjajo: Kitajska je zaradi prevelikih dolgov pred resno gospodarsko krizo

Foto: epa

Kitajski dolg narašča tako hitro, da ta že resno ogroža državno in tudi globalno gospodarstvo, ocenjuje kitajska ekonomistka Charlene Chu za Financial Times. Skupni javni dolg tako znaša že 304 odstotke BDP.

Kitajska ekonomistka Charlene Chu je za poslovno revijo Financial Times izjavila, da se Kitajska nahaja pred velikim tveganjem kitajskega javnega dolga, do konca tega leta pa napoveduje, da bo država pridelala kar 7,6 trilijona dolarjev tako imenovanega “slabega dolga”. Dan pred tem pa je Mednarodni denarni sklad (IMF) prav tako opozoril Kitajsko, da bi bil prevelik dolg lahko razlog za naslednjo finančno krizo.

IMF ocenjuje, da se je Kitajska zadolžila trikrat več kot leta 2008, da je dosegla enako gospodarsko rast. Skupni kitajski dolg po mnenju mednarodnih inštitucij zdaj znaša že 304 odstotke BDP, dolg gospodinjstev pa je na rekordni ravni in je v prvem četrtletju leta 2017 znašal 45 odstotkov BDP. Po letu 2008, ko se je večina sveta soočala z gospodarsko krizo, je bila Kitajska motor svetovnega gospodarstva in je prispevala kar polovico k celotni rasti svetovnega BDP.

C. Š.