fbpx

Ekonomska katastrofa v Venezueli tako obsežna, da časniki objavljajo “trike” za preživetje

Ljudje na ulicah protestirajo zaradi manjka zdravil in hrane. (Foto: epa)

Iz Venezuele poročajo, kako sta dve desetletji socializma povzročili ekonomsko katastrofo, podoba države pa je postala neprepoznavna. Razlika je tudi pri pregledu dnevnega tiska, ki namesto običajnih vsebin zdaj družinam ponuja številne trike za preživetje, kot so na primer, kako priti do osnovnih življenjskih dobrin, kot sta olje in moka. Prek družbenih omrežij so začeli iskati tudi zdravila za otroke, ki umirajo.

Namesto odličnih kulinaričnih receptov so mediji začeli poročati o navodilih, naj ljudje ne jedo strupenih gomoljev rastlin, saj so trgovine že zdavnaj izropali. Prav tako je vse več receptov za kuhanje brez moke, saj je te v državi preprosto zmanjkalo. Venezuelcem, ki poskušajo pobegniti iz države in so brez potnega lista, svetujejo bližnjice in objavljajo druge nasvete.

Vsesplošno pomanjkanje osnovnih dobrin je šlo tako daleč, da namesto kozmetike bralcem priporočajo različice s sadnimi sokovi. Vse več Venezuelcev se namreč preživlja le s prehrano iz sadja. Da je ironija še večja, pa kaže dejstvo, da časopisnim hišam, ki dajejo navodila za preživetje v pomanjkanju, zmanjkuje papirja in črnila za tisk časnikov in revij.

Država ne zagotavlja niti zdravil pomoči potrebnim. (Foto: epa)

Nekoč najbogatejša država južne Amerike, znana kot tropski paradiž, je zdaj le še bleda senca nekoč uspešne države.

C. Š.