fbpx

[EKSKLUZIVNO] Poglejte, kaj je povedal Slovenec, ki so mu v ZDA grozili s pištolo

(Foto: iStock)

V Združenih državah Amerike so napadli nekdanjega generalnega konzula Slovenije v Clevelandu Jurčka Žmauca. Grozili so mu s pištolo in ukradli najeti avtomobil, denarnico in prenosni računalnik. Za nas je ekskluzivno povedal, kaj se je zgodilo.

Žmauc je povedal, da je sprva mislil, da gre za neslano šalo, a je kmalu ugotovil, da je stanje skrajno resno in se lahko konča tragično. “Gre za dogodke, ki jih v Evropi nismo navajeni, medtem ko se v ZDA to enostavno lahko zgodi,” je povedal za Nova24TV in dodal: “Ob 11. uri, dopoldne, dva temnopolta fanta prideta nasproti, me lepo pozdravita, za tem pa sta potegnila ven pištolo in dejala: Daj nam ključe, daj nam ključe.”

Nekdanji generalni konzul Slovenije v Clevelandu Jurček Žmauc: “Greš 5 ali 6 korakov nazaj, prosiš, da ne, naj te pustita pri miru. V tistem pa, ko imaš pištolo uperjeno v glavo, ko začne šteti: 1, 2, 3. In v tistem trenutku predaš ključe in avto gre, notri pa vse, od denarnice, prenosnika, USB-ključkov z vsem mojim delom, ampak po drugi strani si v šoku in preštudiraš, kaj vse so odnesli, potem pa ti ameriška policija in vsi ameriški prijatelji povejo, da si lahko srečen, da si živ, kajti takšni kot so ti, ne razmišljajo dolgo in streljajo, če ne ustrežeš njihovim željam.”

Roparja nadaljevala svoj “pohod”
Nato sta roparja pobegnila in se z ukradenim avtomobilom podala na rop banke “Fifth Third Bank” v mestu Lyndhurst. Pridružil se jima je še en osumljenec. Agentka FBI Vicki Anderson je povedala, da je to običajni način delovanja te skupine kriminalcev, na podoben način so namreč od 6. februarja oropali že devet bank v območju.

Jurček Žmauc: “Naj gre tisti denar, ki je bil notri, in vse skupaj. Kartice prekličeš, ampak najbolj mi je za računalnik in ključke, na katerih je zbrano moje delo, ampak na koncu so mi rekli prijatelji: ‘življenje imaš in to je vse, kar šteje’.”

Življenje je samo eno
Žmauc je še dodal, da takšne izkušnje ne privošči nikomur, saj imeti 10 centimetrov pred čelom nastavljeno pištolo ni lahko. “Pred očmi se ti zavrti film,” je dejal Žmauc. Konec dober, vse dobro, kot so dejali tudi njegovi ameriški prijatelji: “Avto, denar, stvari so vzeli, ne glede na vse, preživel si in to je vse, kar je pomembno.”

Jure Ferjan