fbpx

Srbska televizija: Slovenija in Avstrija zapirata meje, zavrnili en vlak migrantov

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Na osnovi dogovora med državami članicami schengenskega območja bo prišlo do zaprtja meja Avstrije in Slovenije.

Hrvaška še preučuje zaprtje svoje meje, kar je potrdila tudi Makedonija. Iniciativa za zaprtje meja naj bi prišla s strani Slovenije z namenom “upočasnjevanja” prestopa državne meje. V praksi to pomeni, da bodo v državo dnevno spustili zgolj 2500 migrantov, poroča RTS.

V kolikor bi Grčija s spuščanjem tolikšne količine migrantov preko svoje meje proti Balkanu nadaljevala, bi zaradi morebitnega zaprtja avstrijske in slovenske meje največ težav imeli Hrvaška in Srbija.

Zaskrbljeni Srbi
Zaradi te izredne situacije so v Srbiji zelo zaskrbljeni in jo pazljivo spremljajo, srbski premier Vučić pa je že sklical odbor za koordinacijo državne varnosti, kjer bodo preučili trenutno stanje. V zadnjih dneh prihaja v Srbijo okoli 4500 migrantov dnevno, kar je nekoliko manj, kot je bilo dnevno povprečje poprej. Po njihovih besedah je zmanjšan pretok posledica petkovega terorističnega napada na Pariz.

Slovenija zanika
Poročanje srbske televizije pa so za STA zanikali tako v kabinetu predsednika vlade kot v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) ter na notranjem in zunanjem ministrstvu. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, Slovenija ne zapira meja, v sodelovanju s sosednjimi državami pa sproti sprejema ukrepe za uravnavanje migrantskega toka glede na razpoložljive kapacitete in glede na to, koliko tujcev lahko sprejme in koliko jih lahko odda. “Ti ukrepi ne pomenijo zapiranja meja,” so poudarili.

Na Ukomu so za STA povedali, da je Slovenija danes zavrnila en vlak z begunci s Hrvaške, ker ima zasedene vse zmogljivosti, Avstrija pa upočasnjuje sprejem. Na notranjem ministrstvu pa so pojasnili, da je Avstrija sprejela nekaj manj beguncev, zato je slovenska stran prosila hrvaško, naj en vlak z begunci pošlje kasneje.

Takole pa so Avstrijci glasno izrazili, da imajo migrantov dovolj.

M. P.