fbpx

Ekvador zaostruje odnos do Assangea: Želijo, da zapusti njihovo ambasado in grozijo, da bodo njegovega mačka dali v zavetišče

Ustanovitelj Wikileaks Julian Assange (vir: twitter)

Ekvador ne bo pomagal Julianu Assangeu oditi iz Velike Britanije, je sporočil ekvadorski zunanji minister in zatrdil, da s tem skrbijo za Asssangeevo dobro, potem ko jih je tožil zaradi omejevanja njegovih pravic in svoboščin.

Zunanji minister Jose Valencia je za Reuters povedal, da Ekvadorju ni treba pomagati Assangeu pri varnem odhodu iz Londona, čeprav je nedavno Sodišče za človekove pravice Organizacije ameriških držav (OAS) presodilo, da je Ekvador dolžen zaščititi Assangea pred izročitvijo ZDA.

Britanske oblasti že vse od leta 2012 taborijo pred ekvadorskim veleposlaništvom, da bi aretirale Assangea in ga izročile ZDA. Izročitev Assangea je zahtevala administracija Barracka Obame, potem ko je Wikileaks objavil zaupne dokumente in videoposnetke, ki so razkrili ameriške vojne zločine v Iraku in Afganistanu. Ugiba se, da bi Američani preganjali Assangea na osnovi obtožb vohunjenja.

Ekvador zaostruje pogoje bivanja
Assange je zadnje čase z ekvadorskimi oblastmi na tankem ledu. Z novim predsednikom Leninom Morenom je namreč prišlo do spremembe politike, ki ni več tolerirala Assangeevih geopolitičnih komentarjev. Sprva so mu omejili dostop do spleta, nato še pravico do obiskov. Assangeev politični azil se je hitro spremenil v pripor. Na koncu so mu grozili, da bodo njegovo mačko odpeljali v zavetišče, če ne bo primerno skrbel zanjo.

Assangeev maček (Vir: Twitter)

Zaostrovanja stanja pa še ni konec. Ekvador namerava s 1. decembrom prenehati s kritjem stroškov za Assangeevo hrano, zdravila, perilo in vse drugo, razen za najosnovnejše potrebe. Zdi se, da nova ekvadorska oblast želi na vsak način doseči izselitev Assangea, ne glede na to, da je od decembra 2017 dalje Assange tudi ekvadorski državljan.

Ivan Šokić