Ekvador zaostruje odnos do Assangea: Želijo, da zapusti njihovo ambasado in grozijo, da bodo njegovega mačka dali v zavetišče

Ustanovitelj Wikileaks Julian Assange (vir: twitter)

Ekvador ne bo pomagal Julianu Assangeu oditi iz Velike Britanije, je sporočil ekvadorski zunanji minister in zatrdil, da s tem skrbijo za Asssangeevo dobro, potem ko jih je tožil zaradi omejevanja njegovih pravic in svoboščin.

Zunanji minister Jose Valencia je za Reuters povedal, da Ekvadorju ni treba pomagati Assangeu pri varnem odhodu iz Londona, čeprav je nedavno Sodišče za človekove pravice Organizacije ameriških držav (OAS) presodilo, da je Ekvador dolžen zaščititi Assangea pred izročitvijo ZDA.

Britanske oblasti že vse od leta 2012 taborijo pred ekvadorskim veleposlaništvom, da bi aretirale Assangea in ga izročile ZDA. Izročitev Assangea je zahtevala administracija Barracka Obame, potem ko je Wikileaks objavil zaupne dokumente in videoposnetke, ki so razkrili ameriške vojne zločine v Iraku in Afganistanu. Ugiba se, da bi Američani preganjali Assangea na osnovi obtožb vohunjenja.

Ekvador zaostruje pogoje bivanja
Assange je zadnje čase z ekvadorskimi oblastmi na tankem ledu. Z novim predsednikom Leninom Morenom je namreč prišlo do spremembe politike, ki ni več tolerirala Assangeevih geopolitičnih komentarjev. Sprva so mu omejili dostop do spleta, nato še pravico do obiskov. Assangeev politični azil se je hitro spremenil v pripor. Na koncu so mu grozili, da bodo njegovo mačko odpeljali v zavetišče, če ne bo primerno skrbel zanjo.

Assangeev maček (Vir: Twitter)

Zaostrovanja stanja pa še ni konec. Ekvador namerava s 1. decembrom prenehati s kritjem stroškov za Assangeevo hrano, zdravila, perilo in vse drugo, razen za najosnovnejše potrebe. Zdi se, da nova ekvadorska oblast želi na vsak način doseči izselitev Assangea, ne glede na to, da je od decembra 2017 dalje Assange tudi ekvadorski državljan.

Ivan Šokić

 • Franc Šink

  Svakog gosta 3 dana dosta.

 • Antonius

  Kakorkoli človek obrača na koncu ugotovi, da si je Julian Assange sam kriv za vse, kar se mu dogaja.
  Razkrivati zaupne dokumente Američanov in njegov umik iz švedske v Anglijo je neumnost, ki more biti enaka neumnosti, kot, da bi se v begu pred Hitlerjem, zatekel k njegovemu zavezniku Mussoliniju.

 • Anonimni Profesor

  Tipu se vidi, da je spolni iztirjenec.

  • freedomfighter

   Tudi ce je…on je razkril kako res.deluje mednarodna diplomacija…sestanek za zapornika ali kaksen deal je ze.nas pahor sklenil

  • šmentanamuha

   A dej, a zato ker je pofuku eno babo, ki mu je dala prostovoljno, pol si je pa v sredi kao premislila (po uradni verziji) Glede na to, da si na to sploh pomislil, bi prej rekla, da si spolni iztirjenec ti sam, pička usrana. Nimaš nobenih jajc, Assange sodi med zelo majhen procent pogumnih ljudi, ki pa so veliko naredili za svet, ti verjetno zelo malo, če sploh kaj

   • Anonimni Profesor

    Ne vidim razloga, da bi zagovarjal spolno iztirjenost. Pomanjkanje samokontrole in prepuscanje slepim strastem to je.

 • freedomfighter

  Bogi macek

 • Grega

  Mah ta tip je en brezvezen hujskač. V ZDA naj ga pošljejo.

  • šmentanamuha

   Zgnij, kreten.

 • šmentanamuha

  Zelo žalostna novica, ki pomeni, da so se Ekvadorci izpogajali za visoko ceno in zdaj jim je vseeno, kaj bo s človekom.

 • Andrej

  Zanimivo, da pri Assangeu zelo dobro vedo, kako je treba postopati. Zakaj pri ilegalcih to nikakor ne gre? Naši jih futrajo, namesto da bi jim zmanjševali privilegije in bi si sami želeli oditi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!