fbpx

Ena izmed britanskih šol svoje zgodovinske osebnosti zamenjala za Greto in ostale pripadnike “woke” kulture

Okoljska aktivistka Greta Thunberg. (Foto: epa)

Potem ko se je eden od dijakov pritožil, je britanska šola svoje zgodovinske osebnosti zamenjala za ikone t.i “woke kulture”, vključno z Greto Thunberg in Marcusom Rashfordom. Howden Junior School v vzhodnem Yorkshiru je izbrisala imena sira Walterja Raleigha, Admirala Nelsona in Francisa Drakea, študentski svet šole pa je glasoval o zamenjavah. Učenci so poleg okoljske aktivistke Grete Thunberg in nogometaša in borca za revščino Marcusa Rashforda izbrali ameriško pesnico Amando Gorman.

Ravnateljica Lee Hill je novico o tem, da bodo zgodovinske osebnosti zamenjali z mednarodnimi junaki “woke” kulture, ki se sliši naravnost noro, delila na Twitterju in pohvalila “pogum otroka, ki se je zavzel za ta smoter“.

Pogum za spremembo izkazal eden izmed otrok?
Zapisala je: “Resnično sem navdušena in ponosna, ko to delim. Ne samo zaradi posameznikov, ki jih je naš šolski svet izbral za predstavnike vrednot naše šolske skupnosti ali neverjetne umetnosti lokalne umetnice Amy Smith, ampak zaradi poguma enega otroka, ki se je zavzel za stališče.” Skrajno levičarsko stališče dodajamo, obenem pa ni razodela, kdo je ta otrok. Kaj je na tem pogumnega, je težko razbrati, sploh pa, ker je nemogoče vedeti, ali ni ta dijak bila nemara ravnateljica sama. “Med protesti Black Lives Matter sem od nekdanjega učenca prejela strastno in pogumno e-pošto. Ta učenec me ni samo poučil o zgodovini treh zgodovinskih osebnosti, ki so legende naše šole. Ne samo pogumno e-poštno sporočilo belemu moškemu v položaju moči, ampak tudi e-poštno sporočilo, ki je sprožilo verigo dogodkov.

E-poštno sporočilo je učenec poslal na vrhuncu neredov Black Lives Matter, ki je botrovalo naraščajočim napetostim (ni, le britanski marksisti so se skušali prilagoditi narativu ameriške desnice) glede britanske kolonialne preteklosti, ki jih je sprožila ogorčenost po smrti Georgea Floyda v ZDA. Floyd je bil umorjen, ko mu je beli policist Derek Chauvin osem minut in 46 sekund pritiskal koleno na vrat, kljub obupnim prošnjam, da “ne more dihati”. Omedlel je in kasneje umrl v Minneapolisu 25. maja. Njegova smrt je simbol sistemske policijske brutalnosti nad Afroameričani, ki je najprej sprožila ogorčenje in pretežno mirne proteste po ZDA, preden se je hitro razširila po vsem svetu.

Ravnateljica v nadaljevanju pojasnjuje, da šola ni imela “oprijemljivega razloga“, da bi obdržala zgodovinska imena in da nihče od učencev ni vedel, kdo so, saj niso bili vključeni v učni načrt. Kar je v bistvu škandal. Dejala je, da so učenci nova imena izbrali na podlagi dejanj štirih posameznikov in “njihovega vpliva na svet, ki si ga delimo“. Dodala je: “V naši šoli ne odobravamo rasizma ali kakršne koli oblike diskriminacije, vendar nismo doslej ničesar storili proti njima, kar pa je isto kot bi ju podpirali.”

Aleš Ernecl