Enajsterica za Nato, eden za C0

Zoran Janković in Aleksandar Vučić (Foto: STA)

Z razpadom Varšavskega pakta in njegove Sovjetske zveze je enajsterica zamenjala Varšavsko zvezo za danes 31-članski NATO. Drug za drugim so prebegli Latvija, Litva, Estonija, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Vzhodna Nemčija in Albanija, ki je že prej pokazala osle Varšavi: če prištejemo še Moldavce, kavkaške Gruzijce, Azerbajdžance in Armence, ki bi prav tako radi v Nato in v EU, je malha polna.

Seveda je Nato ročno pohopsal še pol stare Juge, ki se je dotlej šla neuvrščenost. Tu je tudi zagata te megalomanije, po kateri bomo kmalu v Natu vsi, razen Putina in Šija: Aleksandar Vučić, ljubljanski C0 onesnaževalec, Milorad Dodik in novi črnogorski šef nimajo Nata v posebnih čislih, odkar jim je Monikin Bill Clinton zbombardiral Beli Grad.

Potegavščina
Slavno zagotovilo mojega državnega sekretarja Jamesa Bakerja (*1930 Huston) o Natovi širitvi “niti za palec proti vzhodu” na njegovem srečanju z Mihailom Gorbačovom 9. februarja 1990 je nizalo obljube o sovjetski varnosti, podobni varnosti C0. Zagotovila smo dajali zahodni voditelji s figo v žepu Eduardu Ševardnadzeju (1928–2014 Tbilisi) in drugim sovjetskim šefom med združevanjem Nemčije leta 1990/91: te zaupne dokumente ZDA, Sovjetske zveze, Nemčije, Velike Britanije in Francije je 12. 12. 2017 objavil Nacionalni varnostni arhiv Univerze George Washington. Spisi kažejo, kako so nacionalni šefi soglasno zavračali članstvo Srednje in Vzhodne Evrope v Natu. Razprave o Natu, povezane z nemškimi združitvenimi pogajanji, sploh niso bile ozko omejene na status vzhodnonemškega ozemlja: poznejše sovjetske in ruske pritožbe o zavajanju glede širitve Nata temeljijo na pisnih sočasnih memorandumih in telegramih najvišjih ravni. Seveda je po toči zvoniti prepozno. Dokumente krepi kritika Bushevega direktorja CIE Roberta Gatesa (*1943) o “nadaljevanju širitve Nata proti vzhodu, ko so Sovjeti verjeli, da se to ne bo zgodilo”. Gorbačov je bil torej naplahtan. Z drugimi besedami, žejnega so prepeljali čez vodo nemške združitve, ki naj bi Sovjetom odprla vrata evropske blaginje. Potem je zaropotal Boris Jelcin in Gorby je odpadel kot knof od gat. Imperij Katarine Velike je zatavšal za Nobelovo nagrado: celo koridorja do Königsberga ali Krima si ni znal izposlovati. Perestrojka je prestrojila Ruse iz svetovnih šefov v pikzigmarje, primerljive s faliranim Spoki C0.

Presenečenje
Celo kancelar Kohlov Helmut si ni upal verjeti, da se mu bo posrečilo tako urno razmontirati berlinski zid. Stalinov imperij je razpadal kot hiša iz kart, polita z Jelcinovim šnopsom. Vohun Vladimir Putin je z dolgim nosom zbežal iz Vzhodne Nemčije, prednosti zmage nad Hitlerjem so šle po gobe. Stari George Bush je zadevo peljal ducat let: naprej kot Reaganov podpredsednik, nato pa kot šef. Dokler mu nismo spodrezali kril, saj je Gorbyju obljubil precej več, kot smo mu bili mi, Američani, pripravljeni dati. Pač po ribniško: kar sem obljubil, nisem dal. Clinton se je veselo požvižgal na Busheve prisege in zbombardiral beograjske Kitajce.

Eksodus
Med bežečimi s potapljajoče se ruske ladje je bil tudi Dimitri Bayuk. Na jezuitski univerzi Saint Louis (SLU) sva delala v prijaznem sožitju: sam sem prav rad obnavljal svoje študentsko znanje ruščine. Ta univerza je jezuitska le še po imenu: jezuit je profesor zgodovine matematike, ki si je na vrata pisarne napopal zafrkljiv napis: “Čuvaj se, Jezuit”. Pogosto sva družno tekala po bližnjem Forest Parku, da bi se izognila poletni sopari. Preostali jezuit je knjižničar majhne rasti, ki je moji soprogi in naraščaju prijazno razkazal inkunabule: razglasil nas je za simpatično majhno družino.

Kot moskovski otročiček Dimitri ni verjel, da Amerika obstaja: menil je, da so si jo izmislili kot bavbav, da bi z njo strašili nagajive malčke. Nakar je razočaran jokal nad prekucnjenim imperijem: zaman sem ga tolažil, da je Rusija tolikšna, da si bo prej ali slej zgradila novega.

Ker je bil Avguštin Hallerstein ruski akademik, je po vrnitvi v Moskvo Dimitrij prav rad objavil moja odkritja o njem. Sam sem hotel pisati kar v ruščini, pa je raje pristavil svoj lonček kot prevajalec. Tako sva o Hallersteinu nenadoma pisala dva: jaz kot Južnič in jaz v ruski inačici, ki je prvi dve črki mojega priimka združila v enotno črko azbuke, kar je v angleški transkripciji zvenelo povsem predrugačeno. Sodelavci Američani so mi vzhičeno čestitali k pridobitvi sodelavca pri raziskovanju Hallersteinovih zaslug, dokler jim nisem odprl oči.

Dimitri je v Moskvi rad organiziral simpozije o Galileju z mano vred: udeleževal se jih je celo tedanji ruski nuncij nadškof Ivan Jurkovič. Ni pa se mu posrečilo v Sankt Peterburgu zbrskati Hallersteinovih pisem o pekinškem odkritju elektroforja kot prednika Voltove celice in drugih rokopisov tega slovenskega asa, saj je prej odpeketal v Pariz, preklinjajoč domnevno norega Putina. Kot Američan pa zadnje čase ne upam tja, tako da Hallersteinova ruska zapuščina ostaja torzo.

Pariz je bil od nekdaj magnet za Ruse: celo drugi uradni profesor zgodovine znanosti v svetovnem merilu je bil njihov Grigorij Nikolajevič Vyrubov (1843 Moskva–1913 Pariz): predaval je na Francoskem Kolegiju, seveda zvest pozitivistični zapuščini Augusta Comta, čeravno je nič kaj domoljubno črtil ruski periodični sistem Mendelejeva. Tako je tudi novemu Parižanu Dimitriju padla sekirica v med pariškega observatorija, čeravno sem ga svaril, da bo njegovim otrokom med Francozi slejkoprej trda predla. Rus ostane povsod Rus, po ducatkrat prebirajoč Tolstoja in Dostojevskega: Francoz ne bo nikoli. Podobno kot Gazda ostaja tujec v podjarmljeni Ljubljani, tudi če jo trikratno prekoplje zavoljo C0.

Seveda se zgodovina ponavlja, predvsem kot farsa. Mitterrandov France je njega dni v Dimitrijevih deških letih žlobudral o ukinitvi Nata v duhu degolizma z zimzeleno francosko samostojno politiko vred. Danes Makaron počne enako: malce spominja celo na samega Napoleona, čeravno je svoje domače upokojence tako rekoč naskrivaj postaral za nekaj let. Makaron in Lula bi rada končala 2. krimsko vojno in 3. opijsko vojno: oproda Xi jima veselo prikimava. Kje je tu prostor za Slovence kot nove junijske člane Varnostnega sveta, če jim nebodigatreba nevarno zasvinja vodo v Klečah?

Razpoka
Naša CIA je zlata vredna: a tu je prekosila samo sebe z arabskimi in sovjetskimi pomladmi. Preveč Rusov je nenadoma zunaj Putinove vlade: tu pa so še pravoslavni zavezniki v slogu: “Črna gora u boj kreće, jedan oće, a 100 neće“. Če bi kazalo tepsti Putina, utegnejo Črnogorci prvi izstopiti iz Nata, kar pa je huje od brexita, saj zahtevamo štiriletni moratorij. Ruska in kitajska narodnostna tradicija sta dvorezen meč: že v Hallersteinovem času je izbruhnil za jezuite usodni spor med papežem in kitajskim cesarjem, saj Evropejci niso razumeli “verskega” značaja kitajskega Konfucijevega čaščenja prednikov. Predniki Tajvancev pa so zvečine na celini: njihova podedovana dolžnost je klanjanje pradedom. Mi, Američani, Tajvancem prav radi prodajamo orožje za debele denarje, a duš s tem ne kupimo: prav tako ne ruske diaspore v Ukrajini, baltskih republikah, razklani Moldaviji ali na Kavkazu. Kri ni voda: najnovejši aprilski šef nevarnostnega sveta OZN Putin ima svoje adute v rokavu vključno s pravoslavnima šefoma Ljubljane in Maribora, ki bosta vsak čas ukazala obvezne cirilične podnapise. Tako kot mi, Američani, vohunimo vsevprek, dokler nam podatki ne ubežijo na Assangev ali Snowdnov splet videoiger Discord, tudi potuhnjenec pošilja svoje kolesarje zvončkljat okoli vodohrana Kleče vse do Save, da špiclji tam zbirajo podatke o osumljenih nasprotnikih C0 onesnaževanja. Gliha vkup štriha: vendar pa za vsakega v grmu raste palica. Treba je nepridipravom le naliti čistega vina naravnost iz C0.

Špicljev nas obvaruj Bog

Obseg njih pameti je ubog

Vohljaje zganjajo kozji rog

Slovenskemu narodu v porog

Pritepenec Rusom soprog

Tujec vleče več C0 prog

Pitni vodi meša premog

Smeši naš zakon strog

Sežigalnici polni smog

Pametnim se upira tog

Zmanjkuje potrpljenja zalog

Sklenjen je norosti krog

Vsak črti nevaren C0 slog!

Dr. Stanislav Južnič, raziskovalec na Univerzi Oklahoma, ZDA