fbpx

Epilog zgodbe, ko se je razstrelila cela družina – vključno s hčerkama, starima zgolj 9 in 12 let

Foto: epa

“Družina, ki se pogubi skupaj, ostane skupaj,” se glasi zloglasni rek, ki mu verjamejo tisti, ki želijo z nasiljem podrediti svet svoji predstavi o tem, kaj je prav in kako je treba živeti. Takšnim uničevalnim parolam očitno verjame tudi muslimanski par, ki je bil nedavno zaprt zaradi zarote oziroma načrtovanja družinskih samomorilskih napadov na tri indonezijske cerkve, poroča Jihad watch.

Mož in žena sta bila 14. marca obsojena za svojo vlogo pri načrtovanju samomorilskih bombnih napadov na tri cerkve v Indoneziji maja 2018. Agus Satrio Widodo je dobil osem let zapora, njegova žena Damayanti pa tri leta in štiri mesece, potem ko je sodišče v Zahodni Džakarti spoznalo, da sta kriva za “pomoč pri kaznivih dejanjih terorizma” in “vpletenosti v kriminalno zaroto”. Par je bil vključen v načrtovanje in pripravo napadov.

13. maja 2018 je šest samomorilskih napadalcev iz iste družine opravilo zgodnje jutranji morilski pohod po treh cerkvah različnih veroizpovedi v pristaniškem mestu Surabaya na otoku Java, v katerem je umrlo 13 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 40 ljudi.

Dva brata, stara 16 in 18 let, sta se na motornih kolesih pripeljala v prvo cerkev in povzročila eksplozijo bombe okoli 7.30. Pet minut pozneje je njun oče detoniral avtomobilsko bombo v drugi cerkvi, njuna mama pa se je razstrelila skupaj s hčerama, starima devet in dvanajst let, pri tretji cerkvi.

Islamska država je kasneje prevzela odgovornost za napade. Policija Jave je nato izjavila, da se je družina pred kratkim vrnila v Indonezijo iz Sirije, poroča Jihad watch.

M. V.