EPP vztraja, da mora predsednik evropske komisije postati Manfred Weber

Foto: epa

Relativna zmagovalka evropskih volitev, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) vztraja, da mora predsednik Evropske komisije postati njen vodilni kandidat Manfred Weber, preostale ključne vodilne položaje pa naj si razdelijo drugi, sporočajo udeleženci sestanka evropske konservativne politične družine v San Sebastianu.

Naše stališče v pogajanjih je v resnici zelo skromno,” je dejal hrvaški premier Andrej Plenković, ki se udeležuje sestanka EPP. Od vseh temeljnih vodilnih vlog želi EPP izključno predsednika Evropske komisije, medtem ko so vsi drugi položaji na voljo tistim, ki so dosegli drugi in tretji rezultat, po nekih scenarijih tudi tistim, ki so dosegli četrti rezultat, je pojasnil.

Plenković je edini voditelj članice unije, ki se udeležuje tridnevnega sestanka EPP v baskovskem obmorskem mestu, čeprav je pred tedni kazalo, da je mogoča tudi udeležba nemške kanclerke Angele Merkel, do nedavnega pa je bilo na sestanku pričakovati tudi latvijskega premierja Krišjanisa Karinša, ki je poleg Plenkovića koordinator EPP za pogajanja o vodilnih položajih.

EPP je zmagovalka volitev
Hrvaški premier je poudaril, da uživa Weber ne le podporo skupine EPP v Evropskem parlamentu, temveč tudi podporo voditeljev članic iz konservativne družine. EPP je jasna relativna zmagovalka volitev, zato je stališče tako EPP v Evropskem parlamentu kot voditeljev EPP, da Weber mora biti naslednji predsednik komisije, je pojasnil. Tudi na nacionalni ravni dobi relativni zmagovalec volitev priložnost, da prvi sestavi vlado, nič ni bolj naravnega, je ponazoril Plenković. Na kocki je spoštovanje procesa, ki v EPP traja osem mesecev, od lani novembra, ko je stranka Webra izbrala za vodilnega kandidata v bitki s še enim dobrim kandidatom, Fincem Alexandrom Stubbom, je spomnil.

Andrej Plenković (foto: STA)

Weber pa je izpostavil, da so danes opredelili dve plati pristopa EPP za pogajanja v prihodnjih tednih: največja politična družina terja pravico do vodenja ob pripravljenosti na kompromise, pri čemer želijo ustvarjati stabilnost in zagotoviti Evropi novo perspektivo. “Jutri gremo v Bruselj in začnemo pogajanja s preostalimi tremi ključnimi proevropskimi skupinami,” je napovedal.

Plenković pa je še povedal, da je sestanek šestih koordinatorjev treh glavnih političnih družin o vodilnih položajih minuli petek v Bruslju pokazal, da v tekmi za predsedniški položaj v komisiji konservativci podpirajo Webra, socialisti Fransa Timmermansa, liberalci pa Margrethe Vestager.

O možnosti dogovora o svežnju ključnih položajev – predsednikih Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropske centralne banke in visokem zunanjepolitičnem položaju – že na vrhu ta mesec je hrvaški premier dejal, da je pri političnih ocenah realen in da gre za zelo kompleksen proces pogajanj, ki bo terjal še veliko dela. Plenković je še opozoril, da se morajo vsi zavedati svoje politične odgovornosti in da podaljševanje procesa ni dobro za ugled unije. Brexit traja že tri leta, kar ni dobro, Evropska komisija mora začeti svoj nov mandat pravočasno, osredotočiti se je treba na zahtevna pogajanja o večletnem proračunu, volivci pričakujejo, da institucije opravljajo svoje delo, je ponazoril izziv.

Na vprašanje, kdo bo hrvaška komisarska kandidatka oziroma kandidat, pa je Plenković odgovoril, da je treba stopati korak za korakom: najprej je treba vedeti, kdo bo predsednik komisije, potem pa on sestavi ekipo, poroča STA. Zadnje čase pa se govori, da bo hrvaški komisar kar Andrej Plenković.

C. Š.

 • Steiermark

  Plenković in ostali slinasti bebčki, z cmerarjem na čelu, gode, če jih oni z išjasom občasno prime za tazadnjo, kar pa nisem prepričana, da bo Weber tudi počel…… Sicer pa, v Bruslju boddo imeli na razpolago toliko “ritopičnikov”, da bo veselje, opazovati, kako se bodo “izmenjavali”……in si “širili obzorja”, kot fajonkin dvospolnik – plesalec gej……

 • xtc

  Iz moke EPP in Webbra definitivno ne utegne biti veliko kruha,saj je že Timmermans napovedal,koalicijo,ki bo brez EPP.
  Za polom EPP sta res najbolj zaslužna Webber in Merckelca ,ter izdajalski del EPP.
  Dejstva so jasna,če bo Webber na vsak način rinil v neko noro koalicijo,bo verjetno moral obljubiti ,da bo zrušil neimigranto ljubne vlade in prepovedati ne imigrantoljubne stranke,tu pa se bo zgodil nov razcep v EPP.
  Če pa se bo formirala Levo-anarholiberalno socialistična koalicija,pa se bo razletela EU,saj bo le ta takoj začela obračunavati z državami in strankami ,ki niso v skladu z nihovo mimigrantsko multikulti socialistično agendo.
  Kajti držite pesti ,da Briti odidejo z trdim Brexitom in nič povračila denarja EU.,kajti edino to je nočna mora Brusljokracije,kajti s tem bi se odprla vrata za države,ki bi jih želel Bruselj neupravičeno šikanirati za beg iz 4 Reicha na široko odprle,Bruselj pa bi izgubil znaten del moči.
  Samo sreča je,da ni skupne vojske in policije-vsaj dokler po EU razsaja ta poblaznela multikulti anarholiberalno socialistična drhal in del izdajalcev iz EPP.

 • stajerc5

  Poln kufer vas imam, in Murgl in SDS in sploh vseh! Ce razumete!??? OK, poln kurac vam imam,prevedeno se za tiste, ki niso ravno najboljsi v zlovenstini!
  Vsi skupaj lahko gresti v tri Pitagore, ker ko je dosti je prevec.
  Opozicija drka kurac in gleda kaj se dogaja, namesto da bi sla v akcijo, od vasi do vasi, od hise do hise, od cloveka do cloveka. Aja, kje je kdo!??? Mater vam Bozjo, pojdite v zadnji zabacen bife in se pogovarjajte z ljudmi. Pizde lene ste, nic drugega! Danes mi je pa res deklc dvignilo! Saj vem, da ne bo nic pomagalo, ampak vecerja mi bo sedaj bolj teknila…
  Mars, banda prokleta!!!!!!!!!

 • stajerc5

  Hvala, brodet in cisto grda vrazja mati.

 • stajerc5

  Daj, ne seri, se vpisati se ne mores vec!

 • skorpijon93

  Češka je daleč pred Slovenijo po razvoju in po pameti , pa poglejmo nekaj dejstev ;
  – niso sprejeli evra
  – niso podpisali migracijskega pakta v marakešu
  – niso sprejeli migrantskih kvot
  – na Češkem živi manj kot 0,2 % delež muslimanov ali 30.000 po popisu iz leta 2016
  – po kupni moči Čehi dosegajo 90 % povprečja EU, povprečje EU je 100
  – imajo najnižji delež prebivalcev pod pragom revščine med EU državami 9,6 %
  – imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU 2.2 %
  – javni dolg znaša 32,7 % BDPja
  – na lestvici ekonomske svobode zasedajo 23. mesto, Slovenija pa 64. mesto po lanskih podatkih
  – nimajo težav z begom možganov kakor v Sloveniji

  učite se Slovenci JA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!