fbpx

EPP vztraja, da mora predsednik evropske komisije postati Manfred Weber

Foto: epa

Relativna zmagovalka evropskih volitev, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) vztraja, da mora predsednik Evropske komisije postati njen vodilni kandidat Manfred Weber, preostale ključne vodilne položaje pa naj si razdelijo drugi, sporočajo udeleženci sestanka evropske konservativne politične družine v San Sebastianu.

Naše stališče v pogajanjih je v resnici zelo skromno,” je dejal hrvaški premier Andrej Plenković, ki se udeležuje sestanka EPP. Od vseh temeljnih vodilnih vlog želi EPP izključno predsednika Evropske komisije, medtem ko so vsi drugi položaji na voljo tistim, ki so dosegli drugi in tretji rezultat, po nekih scenarijih tudi tistim, ki so dosegli četrti rezultat, je pojasnil.

Plenković je edini voditelj članice unije, ki se udeležuje tridnevnega sestanka EPP v baskovskem obmorskem mestu, čeprav je pred tedni kazalo, da je mogoča tudi udeležba nemške kanclerke Angele Merkel, do nedavnega pa je bilo na sestanku pričakovati tudi latvijskega premierja Krišjanisa Karinša, ki je poleg Plenkovića koordinator EPP za pogajanja o vodilnih položajih.

EPP je zmagovalka volitev
Hrvaški premier je poudaril, da uživa Weber ne le podporo skupine EPP v Evropskem parlamentu, temveč tudi podporo voditeljev članic iz konservativne družine. EPP je jasna relativna zmagovalka volitev, zato je stališče tako EPP v Evropskem parlamentu kot voditeljev EPP, da Weber mora biti naslednji predsednik komisije, je pojasnil. Tudi na nacionalni ravni dobi relativni zmagovalec volitev priložnost, da prvi sestavi vlado, nič ni bolj naravnega, je ponazoril Plenković. Na kocki je spoštovanje procesa, ki v EPP traja osem mesecev, od lani novembra, ko je stranka Webra izbrala za vodilnega kandidata v bitki s še enim dobrim kandidatom, Fincem Alexandrom Stubbom, je spomnil.

Andrej Plenković (foto: STA)

Weber pa je izpostavil, da so danes opredelili dve plati pristopa EPP za pogajanja v prihodnjih tednih: največja politična družina terja pravico do vodenja ob pripravljenosti na kompromise, pri čemer želijo ustvarjati stabilnost in zagotoviti Evropi novo perspektivo. “Jutri gremo v Bruselj in začnemo pogajanja s preostalimi tremi ključnimi proevropskimi skupinami,” je napovedal.

Plenković pa je še povedal, da je sestanek šestih koordinatorjev treh glavnih političnih družin o vodilnih položajih minuli petek v Bruslju pokazal, da v tekmi za predsedniški položaj v komisiji konservativci podpirajo Webra, socialisti Fransa Timmermansa, liberalci pa Margrethe Vestager

O možnosti dogovora o svežnju ključnih položajev – predsednikih Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropske centralne banke in visokem zunanjepolitičnem položaju – že na vrhu ta mesec je hrvaški premier dejal, da je pri političnih ocenah realen in da gre za zelo kompleksen proces pogajanj, ki bo terjal še veliko dela. Plenković je še opozoril, da se morajo vsi zavedati svoje politične odgovornosti in da podaljševanje procesa ni dobro za ugled unije. Brexit traja že tri leta, kar ni dobro, Evropska komisija mora začeti svoj nov mandat pravočasno, osredotočiti se je treba na zahtevna pogajanja o večletnem proračunu, volivci pričakujejo, da institucije opravljajo svoje delo, je ponazoril izziv.

Na vprašanje, kdo bo hrvaška komisarska kandidatka oziroma kandidat, pa je Plenković odgovoril, da je treba stopati korak za korakom: najprej je treba vedeti, kdo bo predsednik komisije, potem pa on sestavi ekipo, poroča STA. Zadnje čase pa se govori, da bo hrvaški komisar kar Andrej Plenković.

C. Š.