fbpx

Erdogan bo podelil 300.000 državljanstev

(Foto: epa)

Po načrtu turške vlade bi lahko do 300.000 turških migrantov dobilo turško državljanstvo. Podeljevanje državljanstva izobraženim Sircem bo potekalo postopno, sprva naj bi ga tako dobilo od 30.000 do 40.000 migrantov, ki so se zatekli v Turčijo.

Turški predsednik Erdogan je v začetku tega meseca napovedal, da bodo sirskim migrantom ponudili državljanstvo, “če ga bodo želeli”. Ankara naj bi s to potezo želela predvsem zadržati izobražene in bolje situirane migrante iz Sirije, pa tudi iz drugih držav.

Turško notranje ministrstvo naj bi postopek za pridobitev turškega državljanstva predstavilo v kratkem, zanje pa naj ne bi veljalo obstoječe pravilo, po katerem je potrebno za pridobitev državljanstva v Turčiji bivati najmanj pet let. Do državljanstva bodo imeli pravico tudi družinski člani.

Migranti so za Turke “gosti”
Turčija je sprejela 2,7 milijona sirskih beguncev in migrantov, ki so zbežali pred državljansko vojno v Siriji. Pravno za Turčijo ne predstavljajo migrante, temveč jih obravnavajo kot “goste”. Turška vlada je nekaterim izmed njih že izdala dovoljenja za delo in bivanje v državi.

J.F., STA