fbpx

Erdogan grozi Merklovi

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo dejala, da je grožnja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana o blokiranju sporazuma Turčija-EU, ki je omogočil pomembno zmanjšanje priliva migrantov v Evropo, ne skrbi.

“Nisem zaskrbljena. Nekatera vprašanja se rešujejo naprej, ampak mi se držimo sporazuma,” je Merklova po seji vlade povedala novinarjem. Angelo Merkel, ki je imela glavno vlogo pri sprejemanju sporazuma EU-Turčija, je z vprašanjem soočil sam turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki jo je v torek opozoril, da bo turški parlament blokiral nadaljevanje sporazuma o migrantih, če pri ukinjanju viz za turške državljane ne bo dosežen noben napredek, poroča Index.

Kurdom odvzeli imuniteto
Sporazum o liberalizaciji režima za vstop Turkov v šengenski prostor, ki bi moral stopiti v veljavo 1. julija, je središčna določba pogodbe o migrantih, ki bi zmanjšala priliv migrantov v Evropo. Ukinitev viz za Turke se zdi – potem ko je Erdogan nasprotoval ublažitvi turškega protiterorističnega zakona, enega od 72 pogojev, ki jih je postavil Bruselj – čedalje manj verjetna. Po omenjenem zakonu so pred desetimi dnevi večini kurdskih poslancev v turškem parlamentu ukinili imuniteto, kar se čedalje bolj kaže kot poteza političnega obračunavanja s kurdskimi politiki.

Merklova je v ponedeljek na robu vrha o humanitarni pomoči v Istanbulu po srečanju s turškim predsednikom potrdila, da je za ukinitev viz potrebno spoštovanje vseh pogojev sporazuma EU-Turčija.

M. P.