fbpx

Erdogan je na poti uvedbe absolutistične oblasti – ali ga bo ustavilo ljudstvo na referendumu?

Foto: epa

S strani turških poslancev je bil danes v drugem branju podprt osnutek ustave, ki je za marsikoga zelo sporen, saj povečuje pristojnosti predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Poslanci so spremembo ustave podprli s 339 glasovi za in 142 proti, kar pomeni, da bodo turški volivci o tej spremembi odločali na referendumu aprila letos. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je vodilna Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) za sprejetje ustavnih sprememb in za njihovo predložitev volivcem na referendomu potrebovala vsaj 330 glasov poslancev.

Nacionalistično stranko obtožujejo prejemanja podkupnine
Stranka AKP ima 317 sedežev izmed 550, s pomočjo četrte največje parlamentarne nacionalistične stranke MHP pa je zbrala potrebno tripetinsko večino. Nekateri kritiki so stranko MHP obtožili, da je od vladajoče stranke prejela odkupnino.

Foto: epa

Foto: epa

Premier Binali Yildirim je po sprejetju osnutka ustave poudaril, da bodo državljani na referendumu tisti, ki bodo imeli zadnjo besedo, in dejal: “Nihče ne sme dvomiti v to, da bo glede ustavnih sprememb najbolj pravilno odločitev podalo ljudstvo.” Yildirim je v bran poslanske odločitve povedal, da tisti, ki voditelja nacionalne stranke Devleta Bahcelija obtožujejo prejemanja podkupnine, tega ne bi smeli nikakor početi, saj ga sploh ne poznajo.

Pred končnim odločanjem na referendumu bo moral Erdogan najprej potrditi vseh 18 členov ustave, nato pa morajo biti spremembe objavljene v uradnem listu. Po preteku šestdesetih dni od objave v uradnem listu bodo lahko turški državljani odločali o sprejetju predlaganih sprememb. Za potrditev pa bo potrebna navadna večina.

Zapele so tudi pesti
Turški poslanci so predlagane spremembe podprli po tednu maratonsko dolgih in burnih razprav, ki so marsikdaj trajale dolgo v noč. Ta teden so v drugem branju znova razpravljali o vsakem posameznem členu. Zaradi nestrinjanja je prišlo celo do dveh fizičnih obračunov, eden se je dogodil prejšnji teden, drugi pa včeraj, ko se je v znak protesta neodvisna poslanka Aylin Nazliaka priklenila s pomočjo lisic na mikrofon na govorniškem odru, od katerega se ni želela ločiti več kot eno uro.

Foto: epa

Foto: epa

S sprejetjem predloga bi dobili predsedniški sistem
Nova ustava bi Turčiji prinesla predsedniški sistem, kritiki pa menijo, da bi s tem oblast padla v roke enega človeka, saj spremembe predvidevajo, da lahko predsednik sam imenuje in odstavlja ministre ter odpravi položaj predsednika vlade. Namesto tega bi v Turčiji dobili vsaj enega podpredsednika, če ne več. Erdogan in vodilna stranka AKP na očitke kritikov odgovarjata, da bodo spremembe Turčiji prinesle predsedniški sistem, ki jih bo postavil ob bok ZDA in Franciji, prav tako naj bi bil ta nujen za učinkovito vladanje.

Foto: epa

Foto: epa

N. Ž., STA