fbpx

Erdogan je pravi diktator, ki fanatično sledi svojim ciljem

Foto: wikimedia commons

V Turčiji se je zgodila nova aretacija. Tokrat je šlo za predsednika upravnega odbora opozicijskega časopisa. Njegovo pridržanje pa ni presenečenje, saj so nedavno turške oblasti že aretirale več novinarjev in zaprle opozicijske medijske hiše. Vse to pa nakazuje, da se Turčija oddaljuje od demokracije. 

Predsednika upravnega odbora dnevnika Cumhuriyet, ki pripada opoziciji v Turčiji – Akina Atalaya so na današnji dan na carigrajskem letališču aretirali, potem ko je prispel nazaj iz Nemčije, so za javnost povedali na omenjenem mediju. Kot razlog za prijetje je bil naveden sum zaradi “terorističnih aktivnosti”, sta. Tovrstna dejanja pa so v zadnjem času na Turškem postala stalnica, kar nakazuje na to, da Turčija vse bolj postaja podobna nekakšni islamistično obarvani diktaturi.

Erdogan se obnaša kot Stalin, ki ni pripravljen sprejeti najmanjše kritike
Dejanja novodobnega turškega “sultana” Erdogana pa jasno kažejo na to, da ni pripravljen sprejeti nobene kritike na svoj račun, in da je aretacija že omenjenega predsednika upravnega odbora le zadnja v nizu tovrstnih aretacij. Pred časom je turški predsednik že spravil za rešetke vrsto novinarjev, ki so bili obtoženi sovražnosti do države. V sklopu čistk, ki jih je Erdogan izvedel, je bilo že zaprtih kar 15 medijskih podjetij. Časopis Cumhuriyet je Erdogan pred časom sicer že oklical za “stoleten sekularen opozicijski časopis.”

Turčija nezadržno drvi v fanatizem 
Ob tem postaja očitno, da se Turčija po svojem ustroju približuje kalifatu. Po navedbah portala Almonitor se turška oblast oddaljuje od svojega sekularnega ustroja, med drugim s predvidenimi spremembami ustave, saj želi turška oblast namesto sekularizma ustoličiti religiozne temelje tamkajšnje družbe. V Turčiji sicer vprašanje sekularnosti povzroča vrsto napetosti med privrženci le-te in nasprotniki.

D. M.