Erdoğan meni, da so teroristična organizacija Hamas borci za svobodo

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan. Vir: STA.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan trdi, da Hamas ni teroristična oranizacija, ampak domoljubna organizacija, ki brani svoje ljudi. Obljubil je, da ne bo obiskal Izraela, saj se Turčija še bolj oddaljuje od Evropske unije.

“Izrael lahko na Hamas gleda kot na teroristično organizacijo skupaj z Zahodom. Zahod vam je veliko dolžan. Toda Turčija vam ne dolguje ničesar,” je dejal Erdoğan med srečanjem svoje parlamentarne stranke Pravičnost in razvoj (AK).

Hamas so borci za svobodo, meni Erdoğan

“Hamas ni teroristična organizacija, je skupina mudžahedinov, ki branijo svojo zemljo,” je dodal v zvezi s pobojem več kot 1300 izraelskih civilistov v napadu 7. oktobra.

Predsednik je za svoje pripombe prejel stoječe ovacije poslancev svoje stranke. Erdoğan je nadalje sporočil, da odpoveduje načrtovani obisk v Izraelu zaradi, kot je opisal, “nehumanega” povračilnega napada na Gazo. “Imeli smo projekt, da gremo v Izrael, a je bil odpovedan, ne bomo šli,” je dejal.

“Izraelski napadi na Gazo so situacija, ki potrjuje tako umor kot stanje duševne bolezni, tako za tiste, ki jih izvajajo, kot za tiste, ki jih podpirajo,” je dodal.

Erdoğanove pripombe dodatno oddaljujejo turško stališče od stališča Evropske unije, znotraj katere je Hamas razglašen za prepovedano teroristično organizacijo, in tvegajo nadaljnje zaostrovanje napetosti v že tako nestabilni regiji.

Spopad zahoda in islamskega sveta?

Turški voditelj, ki je bil maja ponovno izvoljen za tretji mandat, je ta teden zaprosil za podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina v palestinski zadevi, saj se še naprej krepi strah pred še večjim razhodom z Izraelom in njegovimi zavezniki na eni strani ter islamskim svetom in nasprotniki Zahoda na drugi.

Kremelj je v izjavi o pogovoru med turškim in ruskim predsednikom potrdil, da je Putin povedal Erdoğanu, da se Moskva in Ankara v veliki meri strinjata glede izraelsko-palestinskega vprašanja, poroča Reuters.

Turška vlada se je vključila v zbiranje pozivov islamskega sveta k obsodbi izraelskih dejavnosti v Gazi, pri čemer je zunanji minister Hakan Fidan med nedavnim obiskom v Katarju kritiziral poskuse Izraela, da izkorenini skrajneže Hamasa v Gazi.

“Streljati na naše palestinske brate, vključno z otroki, bolniki in starejšimi, tudi v šolah, bolnišnicah in mošejah, je zločin proti človečnosti,” je dejal na skupni tiskovni konferenci s svojim katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

I. K.