fbpx

Erdogan pred nedeljskim referendumom kriči: “Evropa je bolnik in že nekaj časa propada!”

Foto: YouTube.

Turški diktator Recep Tayyip Erdogan v zadnjih dneh pred ustavnim referendumom, s katerim želi kot predsednik države še povečati svojo politično moč v umirajoči demokraciji Turčiji, znova grozi Evropi. Že dlje časa želi namreč Erdogan v svoji državi uvesti smrtno kazen, kar pa je v nasprotju s politiko Evropske unije, ki v svoji skupnosti ne želi države, kjer bi se aktivno izvajale smrtne obsodbe in usmrtitve. Erdogan je na nedeljskem shodu v mestu Izmir ob Egejskem morju zbrano množico namreč nagovoril z vzkliki, da bo Evropa plačala zaradi nasprotovanja Turkom in njihovega poniževanja, ravno zato pa morajo po njegovem mnenju volivci na nedeljskem referendumu nujno obkrožiti DA.

Erdogan je Evropo označil za bolnika – gre za opis, ki so ga evropski politiki v 19. stoletju uporabljali za označevanje propadajočega Osmanskega cesarstva. Turški diktator namerava ob morebitni zmagi na referendumu, ki ga Turki simbolično organizirajo ravno na dan, ko večina Evrope praznuje največji krščanski praznik – veliko noč, podpisati ponovno uvedbo smrtne kazni, s katero bi se avtomatično končala turška pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

“Pred dobrim stoletjem so dejali, da smo bolniki. Zdaj so oni tisti bolnik. Evropa propada,” je v Izmirju svojim podpornikom povedal Erdogan, ki trdi, da je evropska ekonomija iz leta v leto šibkejša. Po njegovih besedah Evropska unija tone v najglobljo krizo v zadnjih šestih desetletjih, saj se je Združeno kraljestvo že odločilo za izstop, medtem ko evroskeptiki drugod po Evropi pridobivajo na politični moči.

Iz napredne sekularne države je ustvaril radikalno islamsko državo
Naj spomnimo; Turčija je smrtno kazen ukinila leta 2004, ko je Turčija odprla pristopna pogajanja za pridružitev Evropski uniji, zdaj pa Erdogan trdi, da bi jo ponovno “brez oklevanja” uvedel, če bi mu takšen predlog v podpis ponudil parlament. Kritiki diktatorskega režima menijo, da želi Erdogan na takšen način obračunati z vsemi svojimi političnimi nasprotniki, kar bi v Turčiji, nekdaj najbolj napredni in zahodnjaški muslimanski državi, pomenilo absolutni konec demokracije. Erdoganove poteze so v popolnem nasprotju z idejami očeta sekularne Turčije Mustafa Kemala Atatürka, ki sicer velja za turškega narodnega heroja.

Erdogan je številnim evropskim državam  v prvi vrsti Nemčiji in Nizozemski  grozil z neprimerno retoriko, ker na svojih tleh niso dovolile izvajanja kampanje v podporo rerefendumu. Turški diktator je omenjeni državi članici EU označil za nacistični. Opozicija Erdoganu očita, da je njegova kampanja ZA videna in slišana povsod po državi, v vseh medijih in na socialnih omrežjih, medtem ko nasprotniki referenduma pogosto sploh niso slišani in se jih celo ignorira.

Analitiki sicer napovedujejo zelo tesen razplet referenduma, odločilno vlogo pa naj bi imeli Turki, živeči v tujini – od tega jih kar polovica prebiva v Nemčiji , ki imajo prav tako pravico glasovati.

T. F.