fbpx

Erdogan razbil tajno službo. Sedaj ima v rokah vsa sredstva nadzora

Foto: epa

Turčija načrtuje razdelitev svoje močne obveščevalne službe na ločena dela za domačo in tujo obveščevalno dejavnost. Tajna služba se je znašla pod plazom kritik po neuspelem poskusu državnega udara.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan nima usmiljenja do nacionalne obveščevalne službe MIT, ki ga ni pravočasno obvestila o načrtovanem poskusu vojaškega udara. O dogajanju naj bi bil obveščen šele s klicem svojega svaka.

Namestnik premierja Nurman Kurtulmus je v ponedeljek dejal, da je po udaru predvideno prestrukturiranje obveščevalnih operacij v Turčiji, prav tako kot prestrukturiranje vojske.

Policija je bila vedno bolj zvesta Erdoganu, kot vojska
Po navedbah turškega časnika Hurriyet bodo v procesu preoblikovanja razdelili MIT, tako da bodo zunanje in domače obveščevalne aktivnosti v prihodnje ločene in v rokah različnih entitet. S tem bi se Turčija približala sistemu, kot ga pozna že Velika Britanija, kjer so zunanje obveščevalne aktivnosti v rokah MI6 in notranje pri MI5.

Domače obveščevalne aktivnosti v Turčiji bodo tako predvsem v rokah policije in žandarmerije, ki bosta v prihodnje v skladu z reformami po udaru poročali notranjemu ministrstvu, ne vojski.

Spodletel vojaški udar, uperjen proti predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, je po ocenah oblasti tamkajšnje gospodarstvo stal 90 milijard evrov. Po poročanju turškega časnika Hurriyet podatki gospodarskega ministrstva kažejo, da bi škoda v prihodnje lahko še narasla, vendar pa ministrstvo ocenjuje, da je gospodarstvo v dobrem stanju.

Sistematizacija ali pokoritev tajne službe?
Enota za zunanje obveščevalne dejavnosti pa bo poročala neposredno turškemu predsedstvu, to pa bo imelo tudi enoto, zadolženo za koordinacijo obeh sekcij. Vendar pa ta enota ne bo le usklajevala, pač pa bo izvajala tudi lastne obveščevalne analize, navaja poročilo.

Po poskusu vojaškega udara v Turčiji je bil pod ogromnim pritiskom šef MIT Hakan Fidan, ki naj bi bil o načrtovanem puču obveščen več ur, preden je bila z njim seznanjena vlada. Vendar pa je vsaj zaenkrat Fidan obdržal delovno mesto.

“Vsi smo smrtniki,” je v ponedeljek dejal Kurtulmus. “Ustvarimo sistem, v katerem nihče ne bo mogel več izvesti udara. Ustvarimo obveščevalni sistem, ki Turčiji daje najvišjo raven obveščanja,” je še dodal.

M. P., STA