fbpx

Čistka že poteka! Erdogan brez milosti: Izdajalci bodo plačali visoko ceno

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se nahaja v Istanbulu, kamor je priletel iz letovišča Marmaris. Poskus državnega udara je označil za izdajo in napovedal maščevanje oziroma obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno. Aretirali naj bi že več 100 ljudi.

Pučisti so, po besedah Erdogana, bombardirali tudi njegov hotel ob Egejskem morju. Ob prihodu v Istanbul ga je na letališču Ataturk pričakala navdušena množica, novinarjem pa je ponovno zagotovil, da je poskus udara izvedla manjšina v vojski.

V spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji, ki se je zgodil v noči na danes, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, 1154 je ranjenih, aretiranih pa je že 754 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kdo stoji za spodletelim državnim udarom?
Erdogan za udar krivi verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Gulen je v izjavi za javnost zagotovil, da z udarom nima nič in ga je obsodil. Dodal je, da se oblast osvaja s svobodnimi in poštenimi volitvami, ne pa s silo.

Poziv Erdogana po uporu na ulicah uspel
Izvršitelji državnega udara naj bi ugrabili predsednikovega generalnega sekretarja, Erdogan pa nima informacij o najmanj enem visokem častniku, poroča STA. Premier Yildirim je dejal, da je ukazal popolno uničenje vseh letal, ki sodelujejo z uporniki, za Erdogana pa je najpomembneje, da so šli milijoni na ulice proti državnemu udaru.

Erdogan začel s čistko
“Turčija ima demokratično izvoljeno vlado in predsednika, države pa ne bomo prepustili osvajalcem,”
je bil jasen Erdogan in zagotovil, da se je “čiščenje izdajalskih elementov v vojski” že začelo.

Jure Ferjan