fbpx

Erdogan spet izsiljuje z migranti – čas je, da ga dobesedno postavimo pred zid

Recep Tayyip Erdogan, Foto: STA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zopet zagrozil z odprtjem turških meja za migrante, potem ko je Evropski parlament v četrtek v sicer nezavezujoči resoluciji podprl prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo. Ni prvič v zgodovini, da Turki izsiljujejo Evropo. Pred nekaj stoletji z ognjem in mečem, danes z migranti.

“Poslušajte me. Če boste šli še dlje, se bodo meje odprle. Imejte to v mislih,” je po poročanju AFP Erdogan zažugal EU v govoru v Istanbulu.Tako Erdogan, ki se na lastnih tleh obnaša kot drugi Sulejman Veličastni, izsiljuje šibko Evropo, ki se še do danes ni odločila, ali bo varna ali islamizirana.

Islamski diktator pač ne spada v EU
Po julijskem zrežiranem poskusu državnega udara v Turčiji in po obsežnih čistkah, ki so sledile, pa so se v EU okrepili pozivi, da bi se morala pristopna pogajanja med EU in Turčijo zaradi nedemokratičnih procesov v slednji prekiniti. To je v četrtek z resolucijo podprl tudi Evropski parlament.

Erdogan in ostali predstavniki vlade v Ankari so sicer že večkrat zagrozili z odpravo sporazuma o zajezitvi migrantskega toka, ker da EU ne izpolnjuje tudi drugih določil iz tega sporazuma – od zagotavljanja obljubljenega denarja za oskrbo beguncev v Turčiji do neizpolnitve obljube o odpravi vizumov za turške državljane, poroča STA. V Bruslju pa so na drugi strani Ankaro vseskozi opozarjali, da mora izpolniti še kake druge pogoje, da bi se to zgodilo.

Čas je, da sultana Erdogana dobesedno postavimo pred zid. Ali bo to zid na slovensko-madžarsko-romunski meji ali pa kje nižje, niti ni pomembno. Pomembno je to, da samooklicanemu diktatorju sporočimo, da demokratična Evropa ne misli več prenašati njegovega izsiljevanja.

A. R.