fbpx

Erdogan v grška migrantska taborišča infiltriral svoje obveščevalce!

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. (Foto: epa)

Vse bolj avtoritarni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan naj bi v migrantska taborišča v Grčiji integriral svoje obveščevalce, da bi ti pridobivali podatke o kritikih njegovega režima in jih nadzorovali. Osredotočali naj bi se zlasti na morebitne aktivnosti gibanja Fethullaha Gülena, ki je bilo v Turčiji prepovedano leta 2016, mnogi njihovi člani pa so se zatekli v Grčijo.

Kot poroča Voice of Europe, naj bi turška Nacionalna obveščevalna organizacija (MIT) v grška migrantska taborišča že integrirala svoje agente, da bi tako nadzorovali kritike vse bolj avtoritarnega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Podatke o tem so pridobili pri Nordic Monitor, iz njih pa izhaja, da naj bi se agenti osredotočali zlasti na nadzor nad morebitnimi aktivnostmi gibanja Fethullaha Gülena, ki je bilo v Turčiji leta 2016 prepovedano, mnogi njihovi člani pa so se zatekli v Grčijo.

Erdoganovi agenti naj bi skušali pridobiti podatke o članih Gülenovega gibanja
Omenjeno gibanje je v zadnjih letih kritično do turškega predsednika Erdogana, zlasti do njegove podpore islamističnim skupinam v Libiji in Siriji. Erdogan je gibanje razglasil za teroristično organizacijo, čeprav do zdaj z njim niso povezali nasilnih dejanj. Tako je bilo aretiranih že več deset tisoč njihovih članov. Erdoganovi agenti naj bi v Grčiji skušali pridobiti imena, lokacije in načrte kritikov njegovega režima.

Migrantsko taborišče na Samosu (Foto: epa)

V okviru represije Erdogan očistil tudi šolski sistem
Po podatkih The Stockholm Center for Freedom so v Turčiji do zdaj iz izobraževalnega sistema umaknili 96.719 zaposlenih, vsaj 20 tisoč učiteljev je bilo aretiranih, 40 tisoč pa odpuščenih.

Rok Krajnc