fbpx

Erdogan v strahu pred novimi napetostmi – Turke poziva, naj ostanejo na ulicah

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Turke danes pozval, naj ostanejo na ulicah, ob tem pa opozoril na možnost novih napetosti. “Ulice moramo nocoj zadržati, ne glede na to, v kateri fazi je udar, saj lahko vsak trenutek pride do novih napetosti,” je sporočil prek družbenega omrežja Twitter.

 Začasni načelnik generalštaba turške vojske, general Ümit Dündar je danes na televiziji povedal, da je poskus udara spodletel. Po njegovih besedah je med 90 umrlimi 41 policistov in 47 civilistov, preostala dva pa sta vojaška častnika. Ubitih je bilo tudi 104 pučistov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vojaški poveljniki zadržani na neznanih lokacijah
Kot je še povedal, so organizatorji udara zajeli več vojaških poveljnikov in jih odpeljali na neznane lokacije. Dodal je, da je poveljniška struktura poskus udara nemudoma zavrnila, oborožene sile pa so odločene, da bodo vojsko “očistile pripadnikov vzporednih struktur”.

Poleg mrtvih tudi veliko ranjenih, napetost ostaja
V poskusu vojaškega udara v Turčiji je bilo ranjenih najmanj 1154 ljudi, je pred tem danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu. Oblasti so po državi prijele 1563 pripadnikov vojske, je povedal vladni predstavnik novinarjem. Turški premier Binali Yildirim je za danes popoldne sklical izredno zasedanje turškega parlamenta v Ankari.

B.P., STA