Erdogan v strahu pred novimi napetostmi – Turke poziva, naj ostanejo na ulicah

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Turke danes pozval, naj ostanejo na ulicah, ob tem pa opozoril na možnost novih napetosti. “Ulice moramo nocoj zadržati, ne glede na to, v kateri fazi je udar, saj lahko vsak trenutek pride do novih napetosti,” je sporočil prek družbenega omrežja Twitter.

 Začasni načelnik generalštaba turške vojske, general Ümit Dündar je danes na televiziji povedal, da je poskus udara spodletel. Po njegovih besedah je med 90 umrlimi 41 policistov in 47 civilistov, preostala dva pa sta vojaška častnika. Ubitih je bilo tudi 104 pučistov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vojaški poveljniki zadržani na neznanih lokacijah
Kot je še povedal, so organizatorji udara zajeli več vojaških poveljnikov in jih odpeljali na neznane lokacije. Dodal je, da je poveljniška struktura poskus udara nemudoma zavrnila, oborožene sile pa so odločene, da bodo vojsko “očistile pripadnikov vzporednih struktur”.

Poleg mrtvih tudi veliko ranjenih, napetost ostaja
V poskusu vojaškega udara v Turčiji je bilo ranjenih najmanj 1154 ljudi, je pred tem danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu. Oblasti so po državi prijele 1563 pripadnikov vojske, je povedal vladni predstavnik novinarjem. Turški premier Binali Yildirim je za danes popoldne sklical izredno zasedanje turškega parlamenta v Ankari.

B.P., STA

 • Dostmamrecesije
 • Shalalabayzer

  Turčija je s tem spodletelim coup d’Etat-om dokazala da ni več sekularna marveč islamska republika.

 • Nata

  Kaj pa so to – vzporedne strukture ??
  Aja…….tisti , ki mislijo malo drugače , kot vrhovni !!
  Kaj je ta človek naredil v teh letih vojega vladanja !!!!!

  • janez.pokoncni

   Če želiš razumeti odgovor na svoje vprašanje, moraš dosežke (kakršnekoli že) primerjati s konkurenco. Torej, a veš kaj je naredil njegov predhodnih za časa svojega vladanja in predhodnikov predhodnik?
   Postrezi s temi podatki, potem pa ti bom jaz postregel z rezultati Turčije pod Erdoganom.

   • Nata

    Ja , pravzaprav vem …….moj stavek je bil mišljen trdilno , v negativnem smislu .
    Takoj , ko je zavladal , je pokazal svojo barvo !

    • janez.pokoncni

     Kakšno barvo? Zakaj misliš, da je Erdogan po Ataturku najbolj priljubljen politik med Turki?

     • avtohtoni neandartalec

      Žalostno, da ne morejo brez gospodarja in dosmrtnega vodje.

     • Nata

      Tisto pravoverno – muslimansko !!
      Mislim , da ima srečo . da je predsednik v teh zmešanih dneh !!
      Vse , kar se dogaja v Evropi in po svetu , je še s pomočjo nekaterih voda na mlin njegove politike .
      Kolikor se spomnim – na začetku njegove spremembe marsikomu niso bile všeč !
      Že primerjava Ataturk – Erdogan je neprimerljiva !
      Kot ogenj in voda .

 • sprehajalec

  Bojim se, da tole ni dobro, ker vojska je bila v Turčiji od Ata Turka garant sekularnosti družbe. Če se je vojski zdelo, da postaja Turčija preveč islamska, je ukrepala. Mislim, da neprave sile zmagujejo sedaj tam doli. Upam, da se bo Europa zaprla ter ustavila Merklovo, ki jo Erdogan obrača kot zajca.

  • Nata

   + + + + + + + + + + +

  • avtohtoni neandartalec

   Sekularna družba, ki ima verske stranke v parlamentu in povsod zida džamije, ne znajo niti zamenjati predsednika, da bi prilagodili politiko aktualnim razmeram. Demokracija pa taka.

   • sprehajalec

    Ravno zgoraj sem ti povedal, da je Erdogan ušel nadzoru.

 • totex39

  ” Erdogan poziva ljudi naj ostanejo na ulicah”, da jih bo lahko še več ubil, ki niso za njega.

 • janez.pokoncni

  Prebral sem komentarje pod večino člankov na temo Turčije in v bistvu je zaznati kar 100% razočaranje nad spodletelim vojaškim udarom, kar me ne samo izjemno preseneča in čudi, ampak sem zaradi tega tudi sam res razočaran.
  Turčija je demokratična država, oblast si nastavljajo na volitvah. Kako se lahko kdorkoli, ki se ima za d od demokrata, navdušuje nad državnim udarom?? Sploh nočem debatirati o tem ali je Erdogan pizdek ali ne. To ni naša stvar ampak stvar Turkov. Je demokratično izvoljen predsednik, ki je na volitvah zmagal z absolutno večino. Volilna udeležba je bila 86,4 %!!!!

  A vam je jasno, da bo v Sloveniji “ulica” skoraj 100% rušila prvo desno vlado, če bi jo slučajno kdaj dobili??

  • dob

   Naša leva vlada nam sporoča: Izvolite nas demokratično! Bolje tako, kot da bi vas pobili, ampak bomo tudi to storili, če nam bo to zagotovilo oblast.
   Vse za demokracijo!
   Še sporoča leva vlada.

   • janez.pokoncni

    Točno, res je, zaradi tega se moramo vsi na to pripraviti. 1x bomo prišli do tega, da se bo večina vseeno tako streznila, da bo pokazala kaviar socialistom sredinca in takrat bo rock&roll tudi pri nas.

  • totex39

   O tem sploh ne upam razmišljati kako bi se pri nas tudi slabo končalo, če bi dobili desno vlado, kajti levičarji s svojimi podporniki priseljenci iz juga tega ne bi dopustili in prišlo bi do nemirov.

   • janez.pokoncni

    Točno. Jaz “vem”, da se bo to zgodilo in kot strankarsko opredeljen človek, zaprisežen desničar in to ne tako na blef ampak resničen častilec klasičnih idej desnice in liberalizma se skoraj bojim dneva, ko bo “moja” desnica končno prevzela oblast in nas skušala popeljati na pot normalizacije.
    Ne bodo nam pustili. Kdo? Si jih kar lepo že ti naštel.
    In kaj se bo zgodilo, ko bomo tudi mi končno rekli kaviar socialistični mafiji in norcem, ki jo podpirajo, da jih imamo poln kufer ter bomo branili demokratično izvoljeno vlado? Jeba …

  • AlojzZ

   “Turčija je demokratična država”
   Kaj imajo vsi Janezi pokvarjen občutek za demokracijo?

   • janez.pokoncni

    Poznavalec, daj me pobijaj z argumenti ne z nakladanjem. Številke lepo prosim. Za nakladanje imaš sogovornikov na tone., jaz nisem pravi.

  • avtohtoni neandartalec

   Med 10% in 35 + je pač velika razlika, tudi Janševa vlada se je najbolj izkazala z brutalnimi reformami, korupcijo na pravosodju, tatolitarno represijo in deložacijami iz državnih stanovanj. Še za vse iz lastnih vrst niso poskrbeli, očitno.

   • Ruggedplant

    ” tudi Janševa vlada se je najbolj izkazala z brutalnimi reformami,
    korupcijo na pravosodju, tatolitarno represijo in deložacijami iz
    državnih stanovanj.”

    KAJ???

    • avtohtoni neandartalec

     Isto je bilo, Janša je samo porinil tja kamor si komunisti niso upali, nova oblast nadaljuje isti program, ko bo treba spet po krompir v žerjavico, ga bodo pa spustili nazaj zraven. Prej ga ne rabijo, opozicija lepo živi tudi, če ne vladajo neposredno.
     Ta dva nas bosta vse pobila, Janez in Borut, levi in desni škorenj, ki korakata po nas.

     • Ruggedplant

      Res ne razumem o čem govoriš – Slovenija je zares krvavo potrebna brutalnih reform (iz dneva v dan bolj), a žal se je o teh vedno samo govorilo, Janšo pa so obakrat sesuli čim je želel kakšno od pomembnejših tudi izpeljati – sesuli bodisi s strani opozicije, ko je bil za sprejem zakonodaje potrebna večja parlamentarna večina, bodisi s strani levih krtov v lastni koaliciji (SLS, DESUS) ali pa je to naredila paradržava v spregi z mafijskim krivosodjem (afera Patria), oziroma “spontana” ulica oziroma državni udar 2012-2013.

    • domovina mili dom

     Verjetno je ta tip bil deložiran v tem času. Samo pozablja da so represivni organi vedno bili rdeči. Da Janša nima s tem nič.

     • avtohtoni neandartalec

      Janša je dobro in proti slabemu, bil je samo predsednik vlade in Evrope, ja kaj pa je to takega, če bi hotel zatreti domače fašiste, bi moral biti najmanj verski vodja zgleda.
      Piši kdaj na SDS, veteranom ne odgovarjajo, mogoče bodo tebi.

   • totex39

    O, tega pa ne razumem kako ste pa lahko take bedarije napisali ??????????

   • janez.pokoncni

    ????

  • Ruggedplant

   Oprosti, ampak tudi za Slovenijo in Sirijo na papirju velja, da sta demokratični državi in smo/so si oblast izbrali na demokratičnih volitvah. Pa je res tako? V vseh treh omenjenih državah režim obvladuje prav vse pore družbe in je seveda samo po sebi umevno da ob vsej medijski mašineriji (+ pomoči policije, sodišč in parasodišč tipa KPK, če je potrebno) vsakič zmaga na volitvah, pa naj bodo te na papirju še tako demokratične in čiste – če se kaj zalomi, se pač pred volitvami zapre vodjo opozicije, pa je problem rešen, važno da so glasovi prešteti pravilno (čpa še tu obstaja velik sum, da niso, saj ima režim svoje piškotkarje prav povsod). Ja, Turčija je bila pred Erdoganom res na odlični poti, da postane vzorna demokratična država, a se je vse sfižilo, ko je na oblast s preveliko večino prišel islamistični populist avtoritarnega kova. Kako je na to oblast prišel, je močno vprašljivo, kako se je na njej obdržal, pa postaja vse bolj jasno. Primerjava Erdogana z Janšo (ki se mu je prav tako zgodil državni udar), je torej povsem iztirjena prav zaradi samih pozicij moči – z Erdoganovo vsemogočnostjo v Turčiji bi lahko primerjali kvečjemu kakšnega Tita v Jugi.

   • janez.pokoncni

    Greva po vrsti.
    Je Slovenija demkratična država? Midva se poznava, približno poznava stališča drug drugega. Slovenija je demokratična država, problem je naš štart v demokracijo. Vanjo smo prišli kolektivno blazni in kolektivno blaznost iz leta v leto ohranjamo oziroma povečujemo . Te dni so na RTVSLO predvajali pogovor z genijalnim Andrejem Capudrom. Med gledanjem tega pogovora nisem vedel ali bi jokal ali bi se smejal. Da se razumemo. Oba, novinar in Capuder sta bila odlična. Capuder, me je z obilico smisla za humor navduševal, na jok mi je šlo, ker me je spomnil, kako zelo s(m)o zaje*ali to našo Slovenijo. V tem pogovoru so vsi odgovori na temo stanja demokracije v Sloveniji in tudi vzroki, zakaj smo tako poknjeni.

    Turčija. No, pa mi povej kako je prišel Erdogan na oblast in kako jo ohranja? Turške volitve spremljajo tuji opazovalci. A greva iskati po netu koliko kršitev so opazili in te primerjava s katerokoli EU državo???
    Sam kar poznam razmere v Turčiji. Moja hčer je 2 leti živela v Istanbulu, zdaj, v času Erdogana. Nanj mi Slovenci, že zaradi tega, ker je vernik, musliman, ne bomo nikoli gledali s simpatijami, kar je sicer nepomembno. Bistveno je kako gledajo nanj Turki in po tem, kar mi je povedala hčer, ni nobene debate. Večina Turkov je zanj pripravljena umreti.

    Nikakor nisem primerjal Janše s komerkoli sem vas pa opozoril, da se ne smete in ne morete navduševati nad državnim udarom v katerikoli demokratični državi. Nad tabo sem v bistvu cel zgrožen in to mislim brez heca. Vsaj ti, kot zaprisežen demokrat, bi MORAL to ostro obsoditi.
    Jaz recimo, smatram demokracijo za zelo slabo obliko vladavine v veliki večini držav. Za Švico je demokracija morda odlična oblika izbire najboljših med njimi, za opice pa demokracija enostavno ni, ker se opice ne znajo odločiti, kaj je najboljše zanje. Narod ima vedno prav, je najbolj idiotska floskula, kar sem jih kdaj slišal je pa dejstvo, da si narod v demokraciji res priše sodbe sam.

    • Ruggedplant

     Mislim, da sem svoje mnenje konkretno argumentiral, a lahko določene stvari tudi ponovim; NE, Slovenija ni demokratična država oziroma je od nje zelo zelo daleč, približno toliko kot Rusija, Sirija in Turčija, če se omejim na bolj aktualne primere. Nekaj je demokracija zapisana v ustavi, drugo pa je demokracija v praksi – prvo ne šteje nič, drugo vse. Demokracija v praksi pa je možna (in to sem na tem portalu zapisal že nekaj desetkrat) edino pod pogojem pluralnosti družbe, torej vseh njenih ključnih gradnikov. Ima morda katera izmed naštetih držav izpolnjen ta osnovni pogoj?
     Tudi sam lahko rečem, da do določene mere kar poznam razmere v Turčiji, saj sem tam med drugim preživel cel teden v snemanju dokumentarca s študenti novinarstva ameriške univerze prav na temo identitete današnje Turčije v luči EU-ja, islama, zahodnjaštva. Vsem jasno dejstvo je, da se je Erdogan v sicer ataturskovski sekularni državi zavihtel na oblast skoraj izključno na račun sladkih besed tamkajšnjim muslimanom, ko je turško identiteto takorekoč izenačil z muslimansko – nemusliman ne more biti pravi Turek.

     “Bistveno je kako gledajo nanj Turki in po tem, kar mi je povedala hčer,
     ni nobene debate. Večina Turkov je zanj pripravljena umreti.”
     Tak odgovor bi dobil tudi v Jugi (v Sloveniji pa še danes!) glede Tita praktično kjerkoli bi vprašal – nekateri ubogi na umu so dejansko tako razmišljali zaradi odsotnosti kritične misli in izobrazbe, drugi so se zavedali da je to neumnost, a so to ponavljali v javnosti, ker so od režima imeli neposredne koristi, tretji (nezanemarljiv delež) pa so to blejali z ostalimi ovcami zgolj zato, da se izognejo družbenemu pritisku ali pa kakšnih dodatnih obiskov agentov udbe. Kdor pozna mentaliteto in duh, ki ga je Turkom zapustil Ataturk, se zaveda, da je Erdogan šel s svojo politiko zelo daleč od te smeri (s katero se še vedno intimno (!) identificirajo takorekoč vsi Turki), edina stvar ki jima je skupna, je gradnja kulta osebnosti. Erdogan tudi na oblast ni prišel zahvaljujoč svojim demokratičnim prepričanjem ampač njihovo čisto negacijo – z avtoritarno populistično retoriko podprto s strani islamističnih lobijev – Turčija pod Erdoganom ima v sebi veliko več značilnosti teokracije kakor pa demokracije.

     Preberi si tole: http://www.bbc.com/news/world-europe-13746679

     • janez.pokoncni

      ;);) Tale link sem ti mislil prilepiti že dopoldan predvsem pa se mi zdi izjemno pomembno naslednje dejstvo (citiram) :

      “Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poskus državnega udara obsodil in pozval ljudi na ulice. Ljudje so množično sledili Erdoganovemu pozivu. Na ulice so odšli tudi Erdoganovi nasprotniki, a kot so dejali, ne zaradi Erdogana, ampak ker si želijo ohraniti demokracijo v državi.”

      Ti : “Demokracija v praksi pa je možna (in to sem na tem portalu zapisal že nekaj desetkrat) edino pod pogojem pluralnosti družbe”

      In kako si ti predstavljaš zapovedati pluralizem??? Kaj če jutri v ZDA republikanci ulovijo sami 70% senata? A potem se zate demokracija konča? Dajva filozofirati z argumenti prosim in, če že vztrajno vlečeš Slovenijo naprej, kar morda ni slabo glede na to, da vsaj Slovenijo poznamo res dobro. Sam se NIKOLI nisem, ne in ne bom skliceval na politični pluralizem. Nikoli! Seveda v Sloveniji ni “pravilno” porazdeljeno razmerje med “levico” in “desnico” (pustiva oba slovenska pola v narekovajih in o tem torkat ne diskutirjava;)) ampak za to, bodi prosim realen, ni kriva slovenska kaviar socialistična mafija. Njim se je pokazala priložnost, da se leta 1991 namesto na smetišče zgodovine in v zapor zavihti na čelo države in to priložnost je mafija zagrabila.
      V zelo podobni situaciji so bile brez izjeme čisto vse postsocialistične države.

      Khm nekako nama danes sploh ne gre. Karkoli tvojega preberem skoraj v ničemer se ne morem s tabo strinjati zato bom končal še z enim citatom genijalnega Capudra s katerim je hotel pokazati kako naivno nori so bili leta 1991: Demos smo po parih mesecih razpustili in to s šampanjcem v rokah in nasmeški na ustih.

     • Ruggedplant

      Sam ne vidim problema v tem, da se na določenih točkah ne strinjava, na nek način sem s tem celo zadovoljen, ker je to dokaz, da med demokrati še kako obstaja pluralnost mnenj (ko smo že pri tej besedi), pa naj gre še za tako izrazite somišljenike.

      Mislim, da se narobe razumeva: pri demokraciji nikakor ne gre za “zapovedan pluralizem”, saj je to v nasprotju s svobodo zaradi katere je bila demokracija sploh ustanovljena. Gre pa za to, da je pluralnost dobrodošla, spodbujana, nikakor pa ne zatirana ali celo prepovedana, kot je to v totalitarizmih. Osebno verjamem, da je najučinkovitejši sistem tisti, kjer je konkurence največ in je torej izenačenost sil (naj gre za gospodarstvo, šolstvo ali pa politiko) zaželena, v luči demokracije pa je nikakor ne moreš zapovedati. Tudi če v ZDA republikanci dobijo 70% senata (daj Bog, da se ti pozlatijo besede), to ne bo v ničemer okrnilo pluralizma, torej same pravice do različnih tako na področju gospodarstva, šolstva, znanosti, medijev… Vendar bolj kot bodo vse omenjene funkcije podobne razmerju 70-30, večja je verjetnost da je to posledica zmagovalne politike, ki se vpleta na področja kjer jim ni mesto in to NI v skladu z demokratičnimi načeli. Če kdo demokracijo razume zelo dobro, so to prav Američani, ki so logiko konkurenčnega trga le uspešno prenesli na ostale družbene sfere (tudi v politiko) in stvari tečejo samodejno (seveda pod budnim očesom varuhov zakona, pravne države) – vlade se redno menjajo, ekscesov, da bi kakšna od obeh političnih opcij dobila prevelik del potice (kar bi v tako veliki državi slej ko prej vodilo v monopol in eventualno diktaturo) pa ni. In do te uravnoteženosti in le dveh močnih strank Amerika ni prišla preko nekakšne uravnilovke ali zapovedane uravnoteženosti razmerij, ampak zgolj s tem, da so postavili zelo jasna pravila igre v kateri jso komunikacija, konflikti, soočenja med najrazličnejšimi mnenji dobrodošli, ljudstvo pa preko uravnoteženega poročanja pluralnih medijev (in to je ključno!) pride do zadosti kvalitetnih informacij, da se jim nikoli ne more zgoditi, da bi državo vodil lunatik kova Cmerar, Zoki, Kučan, Bratuškova, Jani, Mesec, Kordiš, Židan in podobni ljubljenci slovenske javnosti.

     • janez.pokoncni

      “poročanja pluralnih medijev (in to je ključno!) ”

      Mediji so v demokraciji četrta veja oblasti, ki nastavlja prve tri veje. ;)
      Če so mediji ugrabljeni, kot je to primer v Sloveniji, lahko seveda upravičeno dvomimo v “pošteno” demokracijo in to mnenje midva 100% zagovarjama in razumeva.

     • Ruggedplant

      Naj te samo nekoliko popravim – mediji v pravi demokraciji nikakor ne nastavljajo nikogar, ampak so tam predvsem zato da bdijo in gledajo pod prste vejam oblasti. Pluralnost medijev neločljivo izhaja iz konkurenčnega gospodarskega trga, ki te medije obvladuje in višja kot je stopnja konkurenčnega trga, več medijev se bori za tržno potico, kar na koncu pomeni, da ima volivec pred odločitvijo na voljo več RAZLIČNIH informacij in je verjetnost da se bo kljub temu odločil napačno oz. “po trenutnem navdihu/barvi oči/širini nasmeha” neprimerno manjša.

     • janez.pokoncni

      Ja, jasno, se povsem strinjam. Pozabil sem dodati – v NAŠI “demokraciji”.

      Da popravim še jaz tebe. :)
      Govoril si o pluralnosti političnih strank, kot pogoju za “zdravo” demokracijo. Po mojem bi bilo pravilneje, če bi se “našla” pri uravnoteženi pluralnosti medijev, potem pa naj prava demokracija izbere vse tri veje oblasti.

     • Ruggedplant

      Se mi je zdelo, da se mi je nekje v tej dolgi debati nekaj takega zareklo ja, pa se mi ob vsej tej količini ni dalo iskat kje :)
      Seveda so stvari povezane, razmerje moči med političnimi strankami je šele rezultat (no, ali pa vzrok hkrati – tam kjer prodti trg ne obstaja in politika preko državnega kapitala nastavlja direktorje in urednike medijskih hiš, pa smo spet v neskončni zanki:)

  • domovina mili dom

   Prej popucat izvir zla. Namesto žlebov snet kaj druzga.

 • baubau

  erdogan bi rad iz lastnih državljanov napravil sebi živi ščit….

  • Krtača17

   Turku ni bilo nikdar za zaupat… Sram je lahko tistega ki mu….

   • sprehajalec

    V Istanbulu je samo 2% anatolskega, to je turkmenskega gena. Ostalo je iz vseh koncev Europe.

    • Krtača17

     Turk je turk. Če si turk verjetno nisi slovenec. Torej?

     • sprehajalec

      lahko, če se čutiš Slovenca. Nacionalna pripadnost je intimna odločitev posameznika. V svojem bitvu pa imaš prav, Turka in Grka loči le vera. Nič drugega.

 • Rožle

  Nč ne štekam…, če ga ni uspela vojska odstranit…ja kdo ga pa potem lahko..?

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče bi ga lahko odstranila nova Nemška vojska.

  • domovina mili dom

   Alah akbar.

 • Krtača17

  Erdogan je organiziral kvazi coup da bo v miru potolkel (in to uradno) svoje nasprotnike, uvedel izredno stanje (beri pobiranje pravic) in počasi (mogoče) uvedel diktaturo.

  • sprehajalec

   Kennedy pa je naročil atentat nase v Dallasu, da je razkrinkal CIO in nesposobnost svoje security.

   • Krtača17

    Dej malo z glavo razmišljaj pa ne meči vse v isti koš. Kaj pa Francija dela? Popolnoma ista štorija. Zdaj ko so imeli tale dogodek v Nici, kakšen je njihov odgovor? Še več bomb na bližnji vzhod. Samo opravičila pri narodu in podporo iščejo, ker brez podpore naroda pač ne moreš vladat.

    • sprehajalec

     Svet je veliko manj kompliciran, kot si si ga v svoji glavi narisal. Oziroma so ti ga narisali.

     • Krtača17

      Točno to ti razlagam. To je samo še ena finta stara kot zemlja ki se je oblast poslužuje in zavaja narod. A misliš da mu je kaj škoda tistih nekaj tankov pa nekaj pešadijcev za dosego cilja?

     • sprehajalec

      Francozi ne rabijo tovornjaka da gazi po ljudeh po promenadi v Nici. Da lahko mečejo bombe po Siriji. Jih imajo še pravico od Pariza naprej metati.

      Zrežirati vojaški udar proti samemu sebi, je v domeni znanstvene fantastike. marsikaj gre lahko narobe po tem scenariju kaosa. Si kakšen general v resnici zaželi oblasti.

     • Krtača17

      Ne sanjaj. Se je že dogajalo in se dogaja. V bližnji preteklosti je bila recimo operacija Gladio, kako se imenuje ta pa žal ne vem. Je pa isti šmorn.

     • sprehajalec

      Po moje si zamešal, Francozi so imeli Sentinel, ki še kar traja. Verjetno intimno verjameš v velikega brata, ki te ravno opazuje? In te vodi kot ostržka z vrvicami po odru?

     • Krtača17

      Glede na tvoje komentarje bi rekel da je ravno obratno.

     • sprehajalec

      Preveč deduktivno razmišljaš Krtača. Če se ne bi Cortez premagal Montezumo, ne bi prišlo do dotoka zlata v Europo, s katerim so Španci in kristjami potolkli Osmane, kar ne bi prineslo do prevzema oblasti Ataturka in njegovih pooblastil vojski in Erdoganu ne bi bilo treba sprovocirati vojaški puč proti sebi, da bi vzel pooblastila vojski.

      Pravi krivec je torej Montezuma.

     • Krtača17

      Ne, pravi krivec je oblast sama.

     • sprehajalec

      A v tem grmu tiči zajec, življenje brez oblasti. Vsakemu po njegovih potrebah, vsak po svojih možnostih. Že videno.

     • avtohtoni neandartalec

      Nihče ne ve natančno po dragi koliko civilnih državljanov je pri nas neprestano pod nadzorom, koliko sodelavcev in ovaduhov sodeluje in koliko vse to stane, je pa jasno, da ogromno, verjetno več kot v nekdanji vzhodni Nemčiji.

     • sprehajalec

      Pri nas ja, ne pa v Turčiji, Franciji ali Ameriki, državami, ki totalitarizma niso imele. pri nas je bilo pa registriranih Udbovskih zaupnikov 75.000 + še ostali.

     • Krtača17

      Ne bodi naiven.

     • avtohtoni neandartalec

      Mogoče se je zatekel v klet kakšnega kulturnega doma.

    • dob

     Po tej logiki bi leta 1941 vsi poljski Židi emigrirali direkt v Nemčijo.

     • Krtača17

      Sej bi ti odgovoril pa mešaš hruške z jabolki. Pogovarjamo se čisto drugo stvar.

     • dob

      Momentalno gledam v češplo.

     • Krtača17

      Bolj pametno

 • avtohtoni neandartalec

  Proti Turčiji se vali na sto tisoče skrajno zahojenij muslimanskih čobanov, ki bi sicer romali proti o ljubljeni džermani, deželi svobode, obilja in lepih, pohotnih devet letnih deklic, kot jim je povedal že nekdanji zaveznik Hitler, Evropa in Amerika se trudita, da bi pri njih zgradili ogromen arabski geto, turistična sezona je na vrhuncu, avtoritativni predsednik pa poziva svoj narod, naj ne naseda pučnikom in naj se Turki ne delijo med sabo. Težka bo, odvisno kam bi se raje zatekla večina državljanov, v Evropsko trdnjavo ali v postapokaliltično puščavo, zbombardirano nazaj v kameno dobo.

 • Rožle

  Smrdi po tem, da je Erdogan kar sam vojsko poslal nase…

  • avtohtoni neandartalec

   V novici piše, da nekdo pobija turške vojske in policiste, mogoče je oblast prevzela neka predsednikova nacionalna garda.

 • Krtača17

  Način kako je bil coup izveden vse bolj kaže na to da ga je naredila oblast sama. Zdaj se je treba držati samo še reka ” follow the money” oz kdo bo imel od tega več koristi. Predvidevam da Erdogan. Politični nasprotniki bojo eliminirani na povsem nedemokratičen način. Kako se zadnje čase tam dela z mediji se pa tudi ve. Vključno z internetom se marsikaj cenzurira (kot tudi pri nas).

 • Stajerka

  in ZAKAJ poziva, da ljudje ostanejo na ulicah……a jih ni pred meseci razganjal s topovi in mahal z orožjem???……a jim NI prepovedal stika z zunanjim svetom in jim omejil dostop do elektronskih medijev??
  sedaj bi rad, da mu isti narod ščiti glavo in zadnjico!!….pa verjetno mu jo tudi bo, tudi izvolili ga bodo še enih parkrat……..kr kak že gre tista Einsteinova:

  Samo vesolje in človeška neumnost sta brezmejna, ampak za vesolje nisem povsem prepričan.

  • avtohtoni neandartalec

   Predstavljaj si neskončno temo, znanje je v njej zgolj drobna lučka, bolj kot sveti, večja je senca na njenem obodu.
   Več kot vemo, več je tistega kar ne vemo, nikoli obratno.

 • avtohtoni neandartalec

  Še žal jim bo, da so sklatili tisto rusko vojaško letalo, zdaj jim pa ne more nihče več pomagati na tem svetu.

  • Stajerka

   o ja, še preveč ima pomagačev in tega se je za bat……Erdogan dobro ve, da ima za sabo milijonsko muslimansko množico, ki samo čaka, da udari po zahodnem svetu oz. srcu Evrope……..da o kooperaciji z Islamsko državo sploh ne začnemo razpredat, Putin je celo obelodanil dokaze, ampak očitno to EVROPSKIH DEBAKLOV ne gane prav veliko…….žal

   • Krtača17

    Itak. Erdoganov sin je švercal isis nafto ampak to ni pomembno…

    • dob

     Če smo že pri stvareh, ki niso pomembne, jest sm se včeraj fejst spekel z likalnikom.

     • tarantela

      Boš vedu za drugič, boš rajš zmečkan hodu.

     • rubec

      Ni dolgo nazaj ko sem na forumu zapisal da kupujem samo likalnike ki ne delajo. Pa ste se mi vsi smejali.

     • dob

      Tega sem kupil od tebe. Si me nategnu.

     • rubec

      hehehehe

     • Jovo Jamnica

      …opekel si se na likalniku, ki ne deluje? Zanimivo…

     • dob

      Ne slediš dobro, rekel sem, da sem kupil od rubeca nedelujoč likalnik, ker sem nedelujočega tudi iskal, a se je kasneje iskazalo, da dela. Torej me je prevaral. Zato sem se opekel.

     • Jovo Jamnica

      …zato se ti zdaj smeji. Nemarnež… No, če smo že pri tem. Kako si razlagaš potrebo po priklopu nedelujočega likanika v vtičnico. To vendar nima nobenega smisla.

     • dob

      Si me spomnil na vic, ko je nekdo prišel v ambulanto z opečenim licem. Zdravnik ga vpraša kako se je to zgodilo. Možak pravi: Sem ravno likal, pa je zazvonil telefon in sem dvignil likalnik.
      Pa ga vpraša zdravnik: Zakaj ste pa opečeni tudi po drugem licu?
      Možak: Ker sem klical rešilca.

     • Jovo Jamnica

      Heh, dober. Kaj pa tale… Pride model k zdravniku in mu potoži:” Vedno, ko se odločim seksat, se mi v glavi vrti!” Čudno, pravi doktor. Ja, kaj pa počnete pred seksom?….”Ančko napihnem!”…

     • dob

      HAHAHAHAHAHAHAHA….!

     • dob

      A kako razlagam nakup likalnika ki sploh ne dela?!
      OK. Ampak potem mi ti razloži, kako so ljudje lahko izbrali Cerarjevo vlado na volitvah. Njegova vlada ne dela niti če jo vštekaš v elektriko.

      Jaz svojo izbiro razlagam vsaj s tem, da poleti rad peglam na hladno.
      Zdaj pa še ti.

    • avtohtoni neandartalec

     To me spomni pa na Bavčarja, haha… ;)

   • avtohtoni neandartalec

    Je pa čudno, da bi lažje napadli center v tujini kot tujo vojsko na svojem ozemlju, pa tudi sicer ni nihče v Iraku in Afganistanu omenjal Evropo, z Ameriko se niso mogli zmeniti za nafto menda, a se ni tako začela Afriška pustolovščina?
    Še bolj čudno, zgleda nihče na.bližnjem vzhodu nima orožja za množično uničevanje, ga ne rabijo.

 • Ruggedplant

  Sicer sem po naravi velik skeptik in kritik teorij zarote, a tole premočno zaudarja po “false flagu”, da bi lahko šlo za kaj drugega. Turčija ima namreč 8. najmočnejšo vojsko na svetu (močnejšo od Nemčije(!)) in možnost da bi policija oziroma civili tako zlahka zaustavili takšno vojsko, je popolnoma nemogoče.Je pa eno prav gotovo: Erdogan se zaveda, da si je s svojim avtoritarnim načinom vladanja pridobil ogromno sovražnikov med sekularnimi “ataturkovskimi” Turki, ki so sicer ob Erdoganovi represiji prisiljeni delovati v ilegali in je torej lažna zastavica odličen način da se opozicije popolnoma znebi
  (podobno kot Assad v Siriji, ko je z medijsko propagando ustvaril paradigmo po kateri je vsa njegova politična opozicija enačena z ISIS-om), če pa to ni lažna zastavica, je jasno da Erdogan le nima tako
  absolutne podpore kot to kažejo rezultati volitev.

  • xtc

   Možno je ;da bi lahko “udar” organiziral sam Erdogan;vendar pa panika pri njem govori to;da ve ;da je šlo za svarilo in od koga:

   • Ruggedplant

    Vse je možno, a se mi zdi zelo malo verjetno, da bi se vojska (oz. tisti, ki naj bi akcijo vodili) pri tako veliki in skrbno načrtovani akciji kakršna je državni udar in to v Turčiji tako zlahka vdala.

    • xtc

     Kaj točno se je dogajalo bo pokazal čas;osebno mislim ;da gre za svarilo Erdoganu;da je njegov čas potekel(temu kažejo njegove reakcije);kajti treba je vedeti;da je v zadnjem času Erdogan podal kar nekaj izjav;ki so hudo dvignile pritisk v EU in nekaj dejanj;ki so TURČIJO ODMAKNILA od EU IN NENAZADNJE STORIL JE NEKAJ KOLSALNIH NAPAK in pohodil kar precej žuljev in to predvsem zaveznikov očitno je dojel sporočilo in sedaj skuša igrati na strune ljudstva:

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj ti bo tankovska konjenica proti pametnim projektilom, ki dežujejo iz vesolja, ne moreš ubiti sovražnika, ki ga tvoje orožje ne vidi in ne doseže, Nemci so glavni razvijalec in proizvajalec orožja za Ameriko

   • Ruggedplant

    Torej trdiš, da imajo erdoganovi civilni podporniki in policija v lasti “pametne projektile, ki dežujejo iz vesolja” in tega se je vojska tako ustrašila, da se je podelala v gate in predala?

    • avtohtoni neandartalec

     Uporniki imajo samo še zelo omejena sredstva na voljo, mogoče bodo začeli pipati iz tal granitne kocke in ruvati kandelabre.
     Američani kupujejo orožje od Nemcev, Turki sami nikoli ne bi zadeli Ruskega lovca.

  • janez.pokoncni

   Šlo je za del vojske in ne za celo vojsko.
   AKP ima SAM (!!!) 318 poslancev v 550-članskem parlamentu in s tem ustavno večino, Turčija je zaradi Kurdov in okolice v pol vojnem stanju. Erdogan lahko sam v bistvu naredi karkoli. Kakšen bi bil njegov motiv za false flag??

   • Ruggedplant

    Enak kakor pogromi slovenskih komunistov nad tistimi nekaj povsem neškodljivimi, getoiziranimi, drugorazrednimi demokrati kolikor nas še živi v Sloveniji (cca 30%) – zares pravi diktator ne dopusti prav nikakršne opozicije, razen tiste marionetne, ki si jo sam postavi. In tako kot so njegovi stranki priljubljenost močno dvignili teroristični napadi, tako mu jo bo tudi ta državni udar, hkrati pa mu bo naivno ljudstvo samo dalo mandat za uporabo še bolj represivnih ukrepov zoper kakršnokoli opozicijo.

    In prav to, da je šlo le za del vojske, mi še bolj potrjuje “false flag” teorijo – le kdo pri zdravi pameti bi se odločil izpeljati vojaški državni udar ne da bi imel pri tem zagotovljeno širšo podporo – bodisi vojske ali civilov za vsaj nekajdnevno bitko? Teh nekaj ur kaosa in direndaja (z vsem spoštovanjem do nesrečnikov, ki so izgubili življenja ali bili ranjeni) pač težko ustvari vtis resnega državnega prevrata, razen če predpostaviva, da je ta plod inteligenčno prikrajšanega posameznika, ki si je predstavljal, da lahko z nekaj sto vojaki zavlada Turčiji.

    • janez.pokoncni

     S vsakim postom me vlečeš nekam stran in potiskaš od bistva, ki se glasi : v demokraciji se oblast niti ne postavlja niti ne odstavlja z vojaškim udarom. Amen!

     “In tako kot so njegovi stranki priljubljenost močno dvignili teroristični napadi”

     Erdogan je svojo (islamistično) AKP stranko ustanovil leta 2001. Leta 2002 je zmagal z absolutno večino, danes vlada sam, z absolutno večino v parlamentu, s svojim predsednikom vlade, s svojim predsednikom parlamenta. Bolj popularen sploh ne more biti.
     Ni point v tem ali je to ok ali ne, takšna so dejstva.
     Sam niti ne vem točno kolikorat sem bil v Turčiji. Velikokrat. Sicer sem nacionalist nisem pa šovinist, a Turki so več ali manj podn od podna. Ne glede na vse; imajo svojo državo že stoletja, izjemno zgodovino. So ogromen narod, ki je večstrankarsko demokracijo dobil leta 1945 kar pomeni, da imajo že na področju demokracije vsaj 45 let daljši status od nas … živijo pa tako kot mi, če si sposodim včerajšno misel koleg-a(ice), na farmi, kjer vladajo svinje (po Orwellu).

     btw.,
     Danes prebiram hvale o Ataturku in njegovem čudovitem odnosu do demokracije. Ataturk je umrl leta 1938, ko je Turčija imela še eno samo politično stranko s statusom dosmrtnega supermana, ki ga ni imel niti Tito,. :)

     • Ruggedplant

      “v demokraciji se oblast niti ne postavlja niti ne odstavlja z vojaškim udarom.”
      Če mi dokažeš, da Erdogan vlada demokratično (torej se ne vtika ne v tržno gospodarstvo, niti ne zapira ali pobija politične opozicije in do režima kritičnih medijev ter podobno), potem zgornjo izjavo podpišem.

      Ker pa je Erdogan avtokrat (zelo težko mu boš dokazal da ni), so možnosti za njegovo odstranitev po demokratični poti takorekoč nemogoče in zato celo kot demokrat podpiram tudi državni udar v kolikor bo ta ponovno uvedel demokracijo. Enakega mnenja sem tudi glede sirskega Assada in slovenskega Murgeljcverga. Kadar izčrpaš zares vse demokratične in diplomatske poti, pa se to ne obnese, so potrebni drugačni ukrepi. Če pa nimaš zadosti poguma za kaj takega, pa se ti zgodi scenarij Slovenije, ko že več kot 70 let živimo ujeti v enoumju in vladavini ene same politične opcije.

     • janez.pokoncni

      Hmm. Moram temeljito razmisliti, kaj ti naj odgovorim. ;)
      Erdogan se je na oblast zavihtel na krilih islamskega populizma. Vtika se v vse. V bistvu je Erdogan za Turčijo skoraj to, kar je Putin za Rusijo in kar je kaviar socialistična mafija za Slovenijo s tem, da imajo “naši” daleč najdaljšo kilometrino.
      Gledano iz zornega kota, ki si ga opisal v tem postu, državni udar ne izgleda tako slab VENDAR pozabljaš na eno izjemno pomembno dejstvo. Erdogana (in “naše” prašiče) podpira večina. Vem. Večina je slepa, nora, itd. a vseeno je večina. Če se spomniš, sem tudi danes floskulo : “narod ima vedno prav”, označil za enega največjih kretenizmov, kar sem jih kdaj slišal.

      Če sva pri Turkih.
      Z neke vrste obroženo revolucijo (ne moreva imenovati tega vojaški udar, ker je vojska bila na drugi strani, strani sultana) je na oblast prišel Ataturk, ampak za razliko od včerajšnega državnega udara, je takrat za Ataturkom stala velika večina Turkov. Torej, da ponovim še 1x. Nasilna menjava demokratično izvoljene oblasti, ki uživa podporo nore večine enostavno ne more “iti skozi”, dokler je večina nora.

      In prijatelj moj. Ne glede, da sem celo član politične stranke že leta trdim, da je demokracija izjemno slab način izbire najboljših med nami. V kolikor bi se vprašalo mene, bi črto za volino pravico potegnil nad sabo. Podelil bi jo zgolj pametnejšim od sebe, sebi in meni enakim ter neumnejšim bi jo vzel.
      Moje mnenje od demokraciji je enako mnenju Sokrata, definirano že pred 2400 leti. :)

     • Ruggedplant

      Razumem kaj mi hočeš povedati, a sam do demokracije nisem tako strog, ker jo morda že v osnovi priznavam pod bolj strogimi kriteriji. Demokracija zame ne pomeni diktatura večine, ampak vladavina razuma, informiranosti po principu “več glav več ve”. In tu ne govorim o kakšni prirojeni pameti, ampak zgolj stopnji informiranosti. Zakaj ponekod po svetu demokratična ureditev daje boljše rezultate, drugod slabše? Zato ker so nekje pametnejši in drugje neumnejši, kot želijo prikazati nekateri forumski rasisti, ko nasprotujejo ameriškim vojaškim rušitvam diktatorjev na Bl. vzhodu in Afriki? Nikakor. Računica je zelo preprosta – več informacij (seveda z različnih vidikov) kot ima prebivalstvo, bolj pametno se bo odločilo, to ne velja le za politične odločitve, ampak odločitve v življenju nasploh. In ker je kvaliteta in pestrost informacij odvisna predvsem od virov financiranja medijev, je dobesedno nujno, da ima država tudi zdrav konkurenčni gospodarski trg (kot sem že omenil v drugem komentarju). Demokracija torej nikakor ni slaba, prebivalci pa nikakor ne enoumni kreteni, v življenju jim zagotovi zadosti kvalitetnih in pestrih informacij in brez dvoma bodo v povprečju sprejemali dobre odločitve. To (izmenjava, skladiščenje, nadgradnja informacij) nas navsezadnje med drugim tudi loči od živali.

  • pokvarjeniSvet

   Erdogan ima podporo ZDA, to je več kot očitno, zato se počuti tudi tako močnega in arogantnega.

   • Ruggedplant

    Podpore nima Erdogan, ampak Turčija, ki je ena pomembnejših Nato članic – to je tisti pragmatizem, ki ga sam očitno ne premoreš ali pa se celo zavzemaš za razprtije znotraj Nata in njeno uničenje, kar bi nedvomno povzročilo novo svetovno vojno in anarhijo. Tvoja agenda pa postaja iz dneva v dan bolj jasna. Se ne bi raje posvetil branjenju Roga, kjer boš lahko še naprej živel svoj protiimperialistično anarhistični svetovni nazor?

    • pokvarjeniSvet

     boli mene džoko za tvoj Rog, še nikoli v življenju nisem bil tam, pa sploh nevem kje to je sem iz SV konca Slovenije.

     To kar imamo sedaj v EU anarhija, katero so nam ustvarili ti psihopati, satanisti in ljudomrzneži , ki je samo voda na mlin sionistom. Ti banditi so tudi ustvarili komunizem. Boli sioniste za denar, njim je važna oblast ker so psihopati in ljudomrzneži so pa vsekako zviti in prefrigani…..dejansko polno mladih so napizdili da sledijo tem njihovim bolanim izspirjenim ideologijam, anarhiji, in bolanimi fetiši.

     vse te ideologije od LGBT, feminizma, komunizma, anarhističnih skupin, transhumanzma, tehnokracije….itd…za vsemi temi stojijo isti vodje in isti fianacerji…saj ti delozneži v teh skupinah niso sposobni se sami financirat in organizirat ker so blesavi dažnkiji in nizkointeligenti ljudje.

     Ti ljudje v teh sionističnih ideologijah so sramota za človeštvo, vsaka žival je bolj pametna od njih.

 • dr Janez Sveti

  Edogan pred kakšnim mesecem razlaga, da ulica ne vodi države (Cerar) in jih na silo razžene, sedaj pa ljudi pa vabi na ulice za kanon futer.
  Izreden politik. Pravi demokrat.
  Dr Janez Sveti Turjaški

 • xtc

  Zanimivo je;da nihče tule ne pove kdo so “oni”:

  Seveda pa Erdoganova živčna panika izdaja nekaj;kar je očitno vse bolj jasno spodleteli udar je svarilo Erdoganu;da je čas ptekel in da do naslednjič huje :če bo vztrajal;na oblasti:
  Da se je zaćel zatekati k narodu;ki ga je preje razganjal pa pove več kot dovolj_Erdogan je pohodil preveč žuljev in naredil preveč napak:
  Povedano drugače Erdogan je postal motnja:
  Seveda je res ;da je izvoljen demokratično a e avtokrat in islamist;zakaj taka panika pa je jasno;sleje kot preje se mu bo vojska generalno uprla ;ker je bližje sekularnemu;kot skrajnemu delu ne glede na že izvršene menjave in mislim ;da se bo Erdogan sleje kot preje znašel v ENAKI situaciji kot Mursi v Egiptu z njegovo stranko vred:
  pANIKA PA NAKAZUJE;DA eRDOGAN VE KDO MU JE POSLAL TO SPOROČILO;ČEPRAV SE BO V JAVNOSTI ČVEKALO VSE DRUGO:

  • avtohtoni neandartalec

   Egipt?

   • tarantela

    Marsovci.

  • Aton

   Vojaška diktatura, Erdogan (Mursi), ali pa ISIS. To so alternative. S CIO, dediči KGB ali pa brez njih!

 • avtohtoni neandartalec

  Odkar smo po hitrem postopku sprejeli nove članice, Evropska unija nedvomno razpada, najprej sovjetske republike, nato Britanija, danes Turčija, naš prostor je vse ožji, zgleda se drži skupaj edino velika Nemčija.

  • sprehajalec

   Turčija ni bila v EU.

 • Diverzant

  Ne ne.ni se konec udara.bolj kot poudarjajo da imajo vse pod kontrolo,manj jim je treba verjet,
  To je se le zacetek.

 • Rožle

  Bolj kilavega državnega udara pa še ne…!

  • Viktorh

   Kakršen vrhovni komandant, takšna vojska – podobno nam…

   • Rožle

    Itaq….vsi vemo, da si je tole kar sam zakuhal….

  • tarantela

   Tale Tvoj komentar je pa za v okvir in na steno!!!

 • tarantela

  A je šel kdo gledat, če so še na ulici?

  • Rožle

   Pod mojim oknom jih ni za vidt…!

   • tarantela

    Folk je čist razvajen, še na cesto se jim ne da it.

 • Viktorh

  Dnevi so mu šteti, pa tudi njihovega članstva v EU ne bo dočakal.
  EU ne potrebuje takšnih politikov…

  • tarantela

   Mogoče se motim, vendar se mi zdi, da bo ravno tale mini udar pripomogel, da EU sprejme Turčijo pod svoje okrilje. Če ni vse skup Erdoganova finta, kaj vem.

   • sprehajalec

    Ne bo. Ravno državni udari ne pripomorejo k članstvu EU. Poleg tega je bodoči Avstrijski predsednik Hofer napovedal austrixit če bo Turčija sprejeta v EU.

 • Jovo Jamnica

  Deatabilizacija Turčije je v strateškem interesu kapitala. Turčija ne dolguje IMF nič (0). BDP močno raste in Erdogan se od EU pomika proti Rusom in Kitajcem. Najlažje je podkupit nekaj generalov. Bomo videli…

  • sprehajalec

   Vedno pa privlečete ven neke teorije za 180 stopinj obrnjene, kot pravi zdrav razum. Daj povej je sploh kakšna levičarska geostrateška analiza kaj zadela? Spominjam se cel kup Dr. Beblerjevih, pa vse so bile v posmeh zdravi pameti. Pa nič niso zadele.

  • Ruggedplant

   Ne bo držalo – Turčija ima res gospodarsko rast, a pod Erdoganom vedno nižjo, tudi PDP na prebivalca pada, brezposelnost se povečuje, izvoz zmanjšuje, zunanja zadolženost v primerjavi z BDP pa zvišuje. Sliši se kot Slovenija pod levimi vladami, a to so podatki za Turčijo med leti 2011 in 2015. Če te zanima še kaj več, si preberi http://www.economist.com/news/special-report/21689874-turkey-performing-well-below-its-potential-erdoganomics

   • Jovo Jamnica

    Ja, kaj mi hočeš dopovedat? Nisem analitik. Recimo, da je Erdogana hunta likvidirala. Turčija bi se vrnila v diktaturo pod vodstvom vojske. Vojska bi ščitila demokracijo, ali kako. Generali bi z Zahodom delali “biznis”, ki bi šel v milijarde dolarjev. Predvsem bi se investiralo v orožje, za vzdrževanje demokracije (diktature).

    • Ruggedplant

     Nič, le zavrgel sem tvoje sklepanje o tem kako gre Turčiji pod Erdoganom preveč dobro, da bi bili zanimivi za interes bank.
     Sicer pa kdo govori o diktaturi vojske? Erdoganova resnična opozicija v Turčiji so demokratično usmerjeni “ataturkovci”, ki si želijo sekularizirane Turčije usmerjene proti Zahodu, takšne kakršna je bila pred prihodom diktatorja na oblast. In takšna vlada ne bi bila gospodarsko boljša le za tuje trge, ampak predvsem za same Turke. Je pa res, da je islamistom gospodarstvo in nivo demokracije povsem postranskega pomena, zato je zelo nevarno, da bi Erdogan v luči teh razmer še zaostril svojo nekompatibilno politiko.

     • Jovo Jamnica

      A si pozabil, da se je Erdogan pred kratkm opravičil Putinu za incident? Če bi jaz bil turški general, ki drži roko nad obrambo zračnega prostora Turčije… bi znorel…

   • Olga

    Zato mora pa tudi utišat medije! Kot pri nas!

   • pokvarjeniSvet

    Ja točno isto kot Slovenska oblast ! Dobro si opisal Erdogana s Slovensko oblastjo…samo poglej kdo Erdogana podpira in ne pozabi Erdoganova Turčija je članica NATO zveze in Erdogan trenutno uživa veliko podporo ZDA…saj bo sedaj krvavo obračunal z ljudmi iz ljudstva ameriki se pa to ne zdi sporno.

 • kuskus

  Ha, ha, …… “Erdogan v strahu pred novimi napetostmi – Turke poziva, naj ostanejo na ulicah ………………………… “…….. Ljudje naj gredo na ulice in naj s svojimi golimi telesi njega čuvajo pred vojsko, da pride……, ko pride…… domov, ko bo dovolj varno, no………. ta pa je dobra……….

 • Rožle

  EU voditelji podpirajo diktaturo + naš Cmero, ki samo ponavlja za njimi kot papiga …

 • elh

  Težko, da bi bilo v Turčiji slabše, če bi vojaški udar uspel. Erdogan je samo obrit radikaliziranec. Merklo prepriča, ona bi oblekla tudi burko, če ji reče. In Amerikance pod Obamo tudi. Morda bo Trump prinesel spremembe, Hilary pa podobno kot Angela, kmalu v burkah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!