fbpx

Erdogan vse bolj umazano vzpostavlja svoj “ustavni” režim: Odpuščanja, aretacije, protesti, nasilje

(Foto: epa)

Več kot 9 mesecev po poskusu državnega prevrata se v Turčiji nadaljuje obračun s podporniki v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje poskusa državnega udara julija lani. Turški diktator Recep Tayyip Erdogan je podpisal odlok o odstavitvi več kot 3900 javnih uslužbencev, ob tem pa je policija v Istanbulu s solzivcem posredovala proti protestnikom, ki so poskušali kljubovati Erdoganovemu režimu s shodom na trgu Taksim. V več delih mesta so po navedbah policije skupno aretirali 165 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je posredovala proti skupini približno 200 protestnikov v okrožju Gayrettepe, da bi jim preprečila pot na Taksim, na katerem so mestne oblasti prepovedale zborovanja, poroča STA. Policija je območje zaprla z barikadami ter preverjala turiste in druge ljudi, ki so se gibali v okolici.

(Foto: epa)

Protestniki, ki so jih sestavljali predstavniki različnih levičarskih skupin, so pri tem razvili transparente proti vladi in predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki bo v skladu z izidom nedavnega referenduma dobil še širše pristojnosti. “Ne diktatorju,” je med drugim pisalo na transparentih.

Od julija lani so v Turčiji izredne razmere, ki so jih že večkrat podaljšali in Erdoganu dovoljujejo izdajo odlokov. Trenutno izredne razmere v Turčiji veljajo do 19. julija. Opozicija Erdoganu očita, da izredne razmere zlorablja tudi za obračun z do vlade kritičnimi posamezniki.
(Foto: epa)

Aretacije in nasilni obračuni s protestniki
Pri poskusu vstopa na Taksim je bilo po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu aretiranih najmanj 13 ljudi. Televizija NTV medtem poroča, da je policija v predelu Besiktas prijela kar 70 protestnikov.

Trg Taksim je bil sicer glavno prizorišče shodov ob prazniku dela do leta 1977, ko je bilo med protesti ubitih 34 ljudi. Oblasti so kasneje spet dovolile dogodke na trgu, a so ga nato znova zaprle, potem ko je bil leta 2013 središče protestov proti Erdoganu, takrat turškemu premierju.

Več tisoč ljudi, tudi sindikalistov in kritikov vlade, se medtem udeležuje zborovanja na za to uradno določenem območju v okrožju Bakirkoy v bližini mednarodnega letališča. Za varnost v mestu skrbi približno 30.000 policistov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

(Foto: epa)
Novodobne čistke: V Turčiji še naprej odpuščajo Gülenove privržence
Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, v Turčiji še naprej odpuščajo Gülenove privržence, med njimi so pravniki, vojaki in znanstveniki. Vsem očitajo povezave z Gülenom. Z novim odlokom so turške oblasti zaprle tudi 14 društev, 13 zdravstvenih organizacij in 18 ustanov, ob tem pa so suspendirali več kot 900 policistov in jih več kot 1000 tudi aretirali.
J. F.