fbpx

Erdogan želi državo očistiti “virusov in metastaz” – pučisti v Grčiji obtoženi nezakonitega vstopa v državo

Foto: STA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji danes v Istanbulu udeležil pogreba nekaterih žrtev udara. Ob tem je napovedal, da se bo v državnih institucijah nadaljevalo neusmiljeno čiščenje “virusov in metastaz”, ki so prizadeli Turčijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Še naprej bomo odstranjevali virus iz vseh državnih institucij, saj se je tako kot rak razširil po vsej državi,” je na žalni slovesnosti v spomin na ubite v udaru v mošeji Fatih v Istanbulu poudaril Erdogan.

Erdogan poudaril: “Nismo maščevalci”
Erdogan je še omenil, da so po spodletelem udaru številni pozvali k uvedbi smrtne kazni v Turčiji. “V demokraciji ne moremo prezreti volje ljudstva,” je dejal in dodal, da bodo o tem odločale pristojne oblasti. Že v soboto je Erdogan omenil, da bo o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni razpravljal parlament. Danes pa je poudaril: “Nismo maščevalci”. Kot je dodal, se najbolj maščuje Bog.

Turke poziva naj odidejo na ulice
Turke je ob tem znova pozval, naj zvečer znova odidejo na ulice. V soboto se je na podoben predsednikov poziv odzvalo več tisoč ljudi v številnih mestih, med drugim v Istanbulu, Ankari in Izmirju.

Foto: STA

Foto: STA

Domnevni pučisti v Grčiji obtoženi nezakonitega vstopa v državo in kršenja zračnega prostora
Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek, je sporočila njihova odvetnica Ilia Marinaki.

Medtem ostajajo v priporu in še vedno zanikajo sodelovanje v petkovem državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala njihova odvetnica.

MMZ omilili opozorilo glede potovanj v Turčijo
Razmere v Turčiji so še negotove in v določenih predelih nevarne, a se stanje umirja in potovalni pogoji normalizirajo. Slovensko zunanje ministrstvo zato ne odsvetuje več potovanj preko istanbulskega letališča in na širše območje Antalye, še vedno pa odsvetuje potovanja v druge dele države.

Ministrstvo med območji, ki naj se jim Slovenci izogibajo, izpostavlja območje ob meji s Sirijo. Zaradi velike nevarnosti terorističnih napadov odsvetuje tudi vsa nenujna potovanja v province na jugovzhodu Turčije. Po informacijah ministrstva turške vladne sile na tem območju izvajajo poostrene varnostne ukrepe.

Pri potovanjih preko letališča Atatürk v Istanbulu ter na t.i. Antalysko riviero ministrstvo v današnjem sporočilu za javnost svetuje previdnost in izogibanje večjim zborovanjem na javnih mestih.

I.K.,STA