fbpx

Erdogan želi v Nemčiji ustvariti novo Turčijo

Foto: epa

“Erdogan hoče ustvariti Turčijo v Nemčiji,” je v intervjuju za Deutsche Welle dejal Cem Özdemir. Nemški politik turškega rodu in kandidat stranke Zelenih na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Nemčiji je znan kritik turškega predsednika. “Nemčija je preveč naivna,” je povzel nemško politiko v odnosu do uradne Ankare, dotaknili pa so se tudi vprašanja ruskih sankcij. 

Intervju je potekal v luči najnovejšega spora med Nemčijo in Turčijo. Slednja je pretekli teden nemškim članom parlamenta prepovedala obisk Natovega letalskega oporišča v turškem mestu Konya, kjer ima Nemčija nameščenih od 20 do 30 vojaških pilotov, ki z letali awacs sodelujejo v Natovi misiji zračnega nadzora. Ob tem je Özdemir dejal, da “Turčija ne ravna v skladu s pravili zveze NATO” in zahteval, da poveljstvo zveze NATO izda jasno sporočilo o spornem vprašanju. “Ne gre za spor med Nemčijo in Turčijo, ampak med zvezo NATO in Turčijo.”

Nemške oborožene sile so pod nadzorom nemškega parlamenta, zaradi česar Berlin zahteva, da imajo poslanci dostop do nemških vojakov. “Če parlament ne more obiskati oporišča, nemška vojska ne more ostati v Konyi,” je dejal poslanec nemških socialdemokratov.

Turški časopis, ki primerja Angelo Merkel s Hitlerjem. (Foto: epa)

Odnosi med Nemčijo in Turčijo so se poslabševali s povečano represijo Erdogana
Prepoved obiska pa je le še eno izmed nesoglasij, ki prepletajo turško-nemške odnose v zadnjem letu. Odnosi so se od lanskega poskusa državnega udara v Turčiji in posledičnega množičnega zapiranja nasprotnikov režima poslabšali. Nemčija prav tako zavrača izročitev prosilcev za azil, ki jih uradna Ankara obtožuje sodelovanja v lanskem poskusu državnega udara; hkrati pa Nemci zahtevajo izpustitev v Turčiji zaprtega turško-nemškega novinarja časnika Die Welt Deniza Yücela. Dodatno so k slabemu odnosu pripomogla načrtovana zborovanja v podporo turškim ustavnim spremembam marca letos, s katerimi je v državi uveden predsedniški sistem. Nemška vlada je turškemu predsedniku zavrnila tudi prošnjo za javni nastop in nagovor tri milijonske turške manjšine, ki živi v Nemčiji, v času zadnjega srečanja G20, ki je potekalo v začetku julija v Hamburgu.

Pristopna poganja Turčije z Evropsko unijo bi pustil tam, kjer so, ‘nekje v zamrznjenem sektorju,‘ a hkrati poudaril, da se morajo pogajanja v primeru uvedbe smrtne kazni v Turčiji takoj prekiniti, Turčija pa bi morala zapustiti tudi Svet Evrope.

“Vsakršen poskus ustvariti vzporedno družbo v Nemčiji mora biti takoj ustavljen!”
Tako je odgovoril na vprašanje o izboljšanju reforme priseljevanja in kritiziral ‘mehko in naivno‘ politiko trenutne nemške kanclerke Angele Merkel. “Integracijsko usmerjeni priseljenci se odstranjujejo iz mošej in nadomeščajo s posamezniki, ki dobivajo ukaze iz Ankare. Erdogan skuša uveljavljati svojo oblast znotraj Nemčije,” je dejal Özdemir in dodal, da mošeje v Nemčiji v prihodnosti ne bi smele več dobivati denarja iz Turčije. Država kot je Turčija ‘preprosto noče, da se njeni  državljani tu integrirajo’.

To dejstvo pa je navezal tudi na Rusijo, ki si po njegovih besedah želi, da se “Rusi v Nemčiji navezujejo na Moskvo”. Poudaril je tudi, da glede na poslabšanje razmer na vzhodu Ukrajine trenutno ne vidi razloga za zmanjšanje sankcij proti Rusiji, še več, morali bi jih poostriti.

U. V.