Estonija predlaga odpravo obveznih migrantskih kvot

Fotografija je simbolična (Foto: YouTube)

Estonija, ki trenutno predseduje Evropski uniji, je predlagala odpravo obveznih kvot, ki naj bi zagotovile pravično porazdelitev migrantov med države članice EU, a jih več držav zavrača in v praksi zaenkrat niso zares zaživele. Estonija meni, da bi lahko z odpravo kvot izšli iz slepe ulice pri sprejemanju nove azilne zakonodaje.

Talin predlaga kompromis, po katerem bi namesto obveznih kvot o premestitvi točno določenega števila prosilcev za azil državam članicam EU ponudili možnost, da pri solidarni porazdelitvi bremena sodelujejo s humanitarno pomočjo, osebjem ali denarjem. Bistvo predloga je, da bi do kakršnekoli dejanske relokacije prosilcev za azil iz ene v drugo državo EU lahko prišlo le, če bi dogovor o tem dosegli obe vpleteni državi.

Trenutno predsedujoča EU je svoj predlog v sredo v Bruslju predstavila stalnim predstavnikom držav članic pri EU. Po navedbah neimenovanih diplomatskih virov Estonci predlagajo uvedbo nekega sistema zgodnjega opozarjanja, ki bi se “sprožil”, ko bi se v eni ali več državah članicah nesorazmerno povečalo število prošenj za azil.

Gre za “mater vseh kompromisov”
Estonci upajo, da bodo na takšen način pomirili nekatere srednje- in vzhodnoevropske države članice, kot sta Poljska in Madžarska, ki obveznim kvotam ostro nasprotujejo. S tem naj bi se odprla pot za potrebno reformo obstoječe azilne zakonodaje EU oziroma spremembo sporne dublinske uredbe, po kateri je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v EU in zaradi katere sta že leta preobremenjeni predvsem Italija in Grčija. Pogovori o tem v EU se že več kot leto dni bolj ali manj ne premaknejo z mrtve točke.

V estonskem predsedstvu so predlog označili kot “mater vseh kompromisov”, a nek neimenovani diplomatski vir je bil za Politico zelo kritičen. Po njegovem je EU zamudila priložnost in ni niti približno pripravljena na novo migrantsko krizo. “Drugega načrta od ohranitve obveznih kvot ni. Predsedstvo očitno meni, da bo to vprašanje izginilo, če bomo hodili po prstih okoli njega. A ne bo. To bo zgolj ponovno vrnilo na agendo predloge o mini schengnu,” je posvaril. Gre za predlog, ki naj bi ga ob vrhuncu begunske krize pripravile Nemčija, Avstrija in države Beneluksa.

Evropa potrebuje zamenjavo dublinske uredbe
Evropska komisija je leta 2015 zagnala začasno shemo za obvezno premeščanje prosilcev za azil znotraj EU, ki pa se je po dveh letih jeseni iztekla in ni niti približno izpolnila sprva zastavljenega cilja o premestitvi 160.000 beguncev. Obenem je komisija predlagala tudi trajnejšo rešitev – reformo skupnega azilnega sistema, katere del bi bil stalni mehanizem za razdeljevanje beguncev v kriznih okoliščinah. A dogovora o tem države članice EU doslej niso bile sposobne doseči, čeprav je vmes poteklo že nekaj rokov, ki so si jih same zastavile za dosego kompromisa, poroča STA.

Evropski parlament, ki bo moral pritrditi novi azilni zakonodaji, s svoje strani poziva, da mora dublinsko uredbo zamenjati trajen in avtomatiziran mehanizem za obvezno premeščanje beguncev med državami članicami.

C. Š.

 • Morala

  Naj se vrnejo nazaj, kjer ni več vojne!! Tam jim naj nudijo pomoč!!

  • Steiermark

   to pa ni soroševa najintimnejša opcija…..

 • Razocarana

  Junker, Merkel in drugi zagovorniki ilegalnih migrantov že od samega začetka namerno povzročene migratnske strani z strani Markel kažejo da jim je glaven cilj vse evropske države napolniti z migranti iz srednjega vzhoda in Afrike. Razlog zakaj je Markel tako velikodušno povabila migrante v Nemčijo, namesto da bi prave begunce v kampih v Jordaniji, Turčiji,… naložila na letala namenjena v Nemčijo. Iz istega razloga človekoljub Soros troši denar za odprtje evropskih mej ilegalnim migrantom namesto da bi trošil denar na migrantih v njihovih državah v Afriki in BV.

  Zato bodo Junker, Markel in co tako vztrajaji na ‘solidarnosti’ in poskušali na vsak način izsiliti “reformo skupnega azilnega sistema, katere del bi bil stalni mehanizem za razdeljevanje beguncev” in se temu, ter lažem kako Evropa potrebuje migrante ne bodo odpovedali.

 • stajerc5

  Vsaka debata o razdelitvi beguncev(ahahahaaaa)- migrantov je zastonj. Debatirati bi se moralo samo o vracanju le-teh nazaj v domovine, pa ceprav z nekaksno odpravnino. Cenejse variante sigurno ni, razen…….., to pa ne bom napisal.

 • xtc

  Najprej je treba narediti zakonodajo o takojšnji deportaciji vseh ,ki vstopajo nelegalno.
  Za legalne pa urediti kampe v Afriki in Aziji,kjer jih najprej presejati-če sploh kaj znajo in ali so zmožni asimilacije test pa mora tajati vsaj dve leti nato še le dobiš možnost začasnega bivanja a brez družine,družina lahko pride po desetih letih samo mladoletni in žena tj ožji sorodniki in v roku desetih let ne sme zagrešiti nobenega težjega kaznivega dejanja drugače izgon.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!