Estonski notranji minister bi homoseksualce poslal na Švedsko, v zameno pa mu Švedi predlagajo, da sprejme švedske homofobe

Estonski minister za notranje zadeve Mart Helme. (Foto: epa)

Na homofobne opazke estonskega notranjega ministra Marta Helmea se je odzvala Tallinska veja Švedske konservativne stranke, ki je hudomušno predlagala, da bi estonske homoseksualce zamenjali za švedske homofobe. Švedi so ob tem prepričani, da bi šlo v tem primeru za obojestransko zmago. 

Člani tallinske veje Švedske konservativne stranke, ki je poznana tudi pod imenom Moderaterna, so se v torek zbrali v estonski prestolnici, kjer so delili letake in protestirali proti neliberalnim opazkam uglednega estonskega politika, tamkajšnjega notranjega ministra Marta Helmea, ki je prejšnji teden za nemško Radiotelevizijo Deutsche Welle izjavil, da bi se morali estonski homoseksualci izseliti na Švedsko, ker bi tam z njimi lepše ravnali. Njegovo izjavo je pozneje kritizirala estonska predsednica Kersti Kaljulaid, poroča RT.

Anders Hedman, sicer predsednik švedske stranke v Tallinu, pa je ob tem izjavil, da mora biti v politiki tudi prostor za nekaj ironije. Ob tem je še pristavil, “da Estonije ne bi pustili prazne, predlagamo Helmeu, da bi povabil homofobe, ki živijo na Švedskem v Estonijo.” Tudi letaki, ki so jih delili predstavniki že omenjene švedske stranke, ki so bili označeni z logom stranke v mavričnih barvah LGBT, na katerih že omenjena švedska stranka posmehljivo navaja, da je “leta 1944 Švedska prejela estonske begunce na čolnih, leta 2020 pa je pripravljena sprejeti gejevske begunce iz Estonije. V zameno pa nagovarjamo estonskega notranjega ministra, gospoda Helme, da povabi homofobe s Švedske. Prepričani smo da bi to bila “win-win” situacija tako za gospoda Helma kot za večino Švedov.”  

Švedska konservativna stranka, ki se aktivno bori za pravice LGBTQ. (Foto: Facebook)

Vsak ima pravico, da nasprotuje homopropagandi
V svojem intervjuju je Helme, ki je obenem tudi vodja Konservativne ljudske stranke Estonije, priznal, da ni bil prijateljski v odnosu do homoseksualcev ter zagovarjal svojo pravico nasprotovanja homopropagandi. Dejal je namreč, da bi bilo estonskim homoseksualcem lažje, če bi se izselili: “Naj pobegnejo na Švedsko. Vsakdo bo tam do njih bolj vljuden.” Eden od temeljev Švedske konservativne stranke je boj za, kot temu pravijo “enakovrednost vseh človeških življenj”. Gre za stranko, ki je izredno dejavna na področju uveljavljanja pravic LGBTQ. Ima celo LGBTQ krilo, ki se imenuje “Open Moderates”.

Domen Mezeg