fbpx

EU bo morala ravnati bolj geostrateško!

Foto: epa

Potrebne bodo temeljite spremembe, če želimo obdržati schengenski sistem. Potreben bo rigorozen nadzor na zunanjih mejah EU. Neverodostojni evropski partnerji. Kitajci so lagali glede virusa, islamistični diktator Erdogan grozi z invazijo.

Zaradi grožnje, ki jo naši celini predstavljata tako pandemija koronavirusa kot invazija migrantov tretjega sveta na grško-turški meji, vse več Evropejcev meni, da je skrajni čas, da Evropa znova premisli svoje dosedanje politike. Tako politične elite posameznih evropskih držav kot tudi politični vrh v Bruslju. In ko smo že pri tem, tudi glavne medijske hiše naj končno nehajo goniti eno in isto levoliberalno politično linijo, ki jo narekujejo Sorosovi privrženci in dajo glas tudi tistim, ki menijo, da je zdajšnja evropska politika potrebna korenitih sprememb. Z začetek mišljenja in nato posledično še vsega drugega.

Potreben bo rigorozen nadzor
Migracijska politika in zdaj še epidemija kitajskega virusa je praktično sesula schengenski sistem. Države so zaprle svoje meje, da bi preprečile tako morebitno invazijo migrantov kot tudi širjenje virusa po Evropi. Ko se bo prah po tej krizi polegel in bomo hoteli obnoviti schengenski sistem, bo moralo priti do temeljite spremembe v dejanjih. Schengen namreč lahko deluje le, če stoodstotno deluje nadzor na zunanjih meja schengenskega območja. Če namerava vrh EU s svojo “vilkomensko politiko” še naprej vabiti množice iz tretjega sveta, naj prestopajo meje EU, in slaviti kvazi človekoljubne tihotapce migrantov v Evropo, potem bo schengen mrtev!

Nas bo pandemija končno streznila in končala pogubno politiko odprtih meja? (Foto: Demokracija)

Zdajšnja pandemija nas namreč opominja, kar smo pozabili iz zgodovine. Črna kuga, “španska” gripa, ptičja gripa, sars in zdaj koronavirus, prav vse epidemije so prišle iz tretjega sveta, največkrat iz Azije in pri tem prvenstveno iz Kitajske. Seveda pa epidemije prihajajo tudi od drugod, ebola denimo iz Afrike. In kot kažejo izkušnje, jo lahko prenašajo tudi popotniki, poslovneži, študentje, kaj šele invazijske množice. Zato bo potreben strog nadzor, kdo vse prestopa schengenske meje, če želimo zmanjšati možnost kakšne nove epidemije v prihodnosti. In če bruseljski vrh ne namerava uvesti rigoroznega nadzora pri prestopanju scnehgenske meje, potem bodo ljudje pač zahtevali, da se spet vzpostavi stalni mejni nadzor med evropskimi državami.

Neverodostojni partnerji
Zadnji dogodki tudi kažejo, da so naši “partnerji in prijatelji” iz tretjega sveta zelo dvomljivi. Kitajci so tedne in tedne lagali, zavajali in prikrivali izbruh koronavirusa. Po pisanju nemškega Bilda je vrh vladajoče kitajske komunistične partije ukazal zdravnikom in znanstvenikom, naj uničijo podatke, da je prišlo do izbruha epidemije, in tudi kaznoval tiste, ki niso hoteli izpolniti ukaza. Kako je lahko verodostojen poslovni ali kakršenkoli partner, ki je lagal glede tako resne zadeve, kot je izbruh smrtonosne bolezni? In te potem za nameček še obklada z rasistom, ko ga spomniš, da je virus izbruhnil na njegovem dvorišču. Na spletu se že širijo zahteve (ki jih politično korektni moderatorji vestno brišejo), naj svet terja od Kitajske poplačilo škode, ki jo bo povzročil koronavirus. In ko smo že pri verodostojnosti, kako lahko kot verodostojno jemljemo svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki je pomagala Kitajski zavajati in prikrivati resnico in s tem objektivno škodila prizadevanjem za preprečevanje širjenja virusa? Omeniti je treba še enega “verodostojnega” partnerja, turškega avtokrata Erdogana, ki kljub pandemiji še vedno spodbuja invazijo migrantov v Evropo, očitno z namenom, da jo še bolj destabilizira. Še več, po pisanju Voice of Europe je Erdogan prejšnji teden v svojem govoru pritisk migrantov na evropske meje, ki ga spodbuja njegov režim, označil kot “sveto vojno proti Evropi” in celo javno namigoval na obnovo Otomanskega cesarstva.

Potrebna je bila nič manj kot pandemija, da se je izkazalo, kakšne partnerje imamo. Zato bi morala Evropa v prihodnje svojim partnerjem malo manj popuščati in predvsem zaupati.

Bogdan Sajovic