fbpx

EU danes predvidoma z dogovorom o financiranju orožja za Ukrajino

Foto: epa

Zunanji ministri EU naj bi danes na virtualnem kriznem sestanku dosegli dogovor o financiranju orožja za Ukrajino v boju z ruskimi silami, ki so napadle državo. Pričakuje se tudi dogovor o novih gospodarskih sankcijah, ki naj bi vključevale izključitev nekaterih ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je v soboto zvečer napovedal, da bodo ministri sprejeli nadaljnje ukrepe v podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji. “Predlagal bom sveženj nujne pomoči ukrajinskim oboroženim silam v podporo pri njihovem junaškem boju,” je sporočil.

Borrellovo sporočilo je sledilo zasuku v stališču Nemčije, ki je odločila, da bo vendarle Ukrajini neposredno pomagala tudi z orožjem. Nato je nemški kancler Olaf Scholz danes napovedal tudi znatno krepitev obrambnega proračuna.

Financiranje orožja za Ukrajino
Pomoč unije ukrajinski vojski, o kateri se bodo danes dogovorili ministri, naj bi vključevala financiranje orožja za Ukrajino. EU naj bi kupila orožje od članic in ga posredovala Ukrajini. Za to naj bi uporabili lani vzpostavljen evropski mirovni instrument, ki omogoča financiranje operativnih vojaških ali obrambnih ukrepov v okviru skupne zunanje in varnostne politike, tudi orožja. V tem skladu je 5,7 milijarde evrov.

Poleg financiranja orožja pa naj bi Borrell predlagal tudi druge vrste podporo ukrajinski vojski, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo. Ministri bodo razpravljali tudi o novih gospodarskih sankcijah proti Rusiji, ki naj bi vključevale izključitev nekaterih ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift, je v soboto napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Izključitev iz Swift
Izključitev iz sistema Swift bo ruskim bankam preprečila izvajanje večine finančnih transakcij po svetu ter tako blokirala ruski izvoz in uvoz, je pojasnila predsednica komisije. Unija po njenih besedah načrtuje tudi ohromitev ruske centralne banke z zamrznitvijo njenih transakcij in prepoved uporabe finančnih sredstev ruskih oligarhov na evropskih trgih.

Danes je v Bruslju tudi izredno zasedanje notranjih ministrov EU, ki bodo razpravljali o humanitarni pomoči Ukrajini, pomoči beguncem, upravljanju zunanje meje in varnostnih izzivih, vizumskih ukrepih ter pričakovanih hibridnih grožnjah.

Sara Kovač