EU je kot orkester na Titaniku, vzdušje pa kot pred svetovno vojno

Matteo Renzi, italijanski premier (foto:epa) in Titanik (vir: youtube/screenshot).

Italijanski premier Matteo Renzi v intervjuju šokiral evropsko javnost, ko je vodje Evropske unije primerjal z orkestrom, ki je igral na potapljajočem se Titaniku. Renzi je nato nadaljeval z napadi na bruseljske veljake, ki se po njegovem mnenju popolnoma neuspešno soočajo s serijo kriz, ki so v zadnjem času doletele EU.

Renzi je v borbenem primežu z Brusljem, vse odkar je pred dvema letoma prevzel krmilo Italije. Kamen spotike so bili predvsem migranti, ki se od začetka krize iz Libije preko Sredozemlja zgrinjajo na jug Italije. Ni pa pozabil pohvaliti svojega dela in omeniti, da je Italija, kljub vsem svojim težavam, v veliko boljšem položaju, kot so na primer Nemčija, Francija ali Velika Britanija.

Eno državo pesti migrantska kriza, druga ima naslednje leto volitve, tretja je osredotočena na referendum, četrta pa je brez vlade. Italija ni rešila vseh svojih problemov, je pa v preteklih dveh letih dokazala, da ni nič nemogoče,” je za Bloomberg komentiral Renzi.

Vojno vzdušje v EU
Renzijeve izjave pa so le odmev izjav nekaterih drugih evropskih veljakov. Predsednik Sveta Evrope, Donald Tusk, je pred kratkim izjavil, da je vzdušje v Evropi kot “dan pred prvo svetovno vojno.” Predsednik parlamenta Martin Schultz pa je komentiral, da se je Bruselj v zadnjih 12 mesecih več kot enkrat le za las izognil popolni katastrofi in da v tem trenutku deluje v “stanju permanentne krize“.

Bodo po Veliki Britaniji odšle še druge države?
Medtem ko Britanci grozijo z izhodom iz Evropske unije – v primeru, da njihove zahteve ne bodo izpolnjene -, pa italijanski minister za finance Pier Carlo Padoan Bruselj svari, da lahko še veliko drugih držav sledi zgledu Velike Britanije, če se ta res odloči za izhod, poroča britanski Express. Evropo namreč pestijo migrantska kriza, kriza javnega dolga, visoka brezposelnosti med mladimi, grožnja terorizma – vse to pa je veter v jadra skepticizma v Evropski uniji.

Ž. K.