EU pripravlja svež paket pomoči v višini 8 milijard evrov za Ukrajino

Foto: Twitter

Evropska komisija pripravlja nov paket pomoči Ukrajini v vrednosti 8 milijard evrov, so za tiskovno agencijo Reuters sporočili iz nemške vlade. Del paketa, načrtovanega za Ukrajino, naj bi vključeval subvencije, ki jih ni treba vrniti, preostali del pa posojila, poročajo tuji mediji.

Načrtovana pomoč bi podprla proračun ukrajinske vlade, medtem ko bi se vojaška, humanitarna pomoč in pomoč pri obnovi financirala iz drugih virov. Sveženj pomoči, ki naj bi bil dokončan septembra, bo drugi paket pomoči iz Evropske unije: prvi paket pomoči v višini 8 milijard evrov je maja predlagala Evropska komisija, ki je v veliki meri sledil shemi lastnega svežnja EU za okrevanje od koronavirusa, ki ga sestavljajo nepovratna sredstva in posojila.

Maja se je tudi G7 dogovoril o 9,5 milijarde dolarjev pomoči Ukrajini, predvsem iz ZDA. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tega tedna dejal, da ima njegova država proračunski primanjkljaj v višini 5 milijard dolarjev na mesec. V začetku prejšnjega meseca smo poročali, da so finančni ministri držav članic EU potrdili dodatno makrofinančno pomoč Ukrajini v višini milijarde evrov, ki bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam te države. Doslej je sicer EU Ukrajini, ki se od konca februarja sooča z rusko agresijo, izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči.

Reuters tudi poroča, da naj bi bil naslednji paket varnostne pomoči Bidnove administracije za Ukrajino vreden milijardo dolarjev, kar je eden največjih paketov doslej. Vključeval bo strelivo za orožje dolgega dosega in oklepna sanitetna transportna vozila, so za Reuters v petek povedali trije viri, ki so bili seznanjeni s to zadevo. Sveženj naj bi bil objavljen že v ponedeljek in bi prispeval k približno 8,8 milijarde dolarjev pomoči, ki so jo ZDA namenile Ukrajini od ruske invazije 24. februarja.

Sara Kovač