fbpx

Evropa pripravljena? Več kot milijon migrantov se nadeja uspešnega pobega iz Libije v EU

Foto: epa

Več kot milijon migrantov v Libiji se po navedbah višjega britanskega diplomata nadeja pobega v Evropo. Joseph Walker-Cousins, nekdanji vodja britanske ambasade v Benghaziju, opozarja, da se libijski državljani zbirajo v večjih masah z namenom, da bi s skupnimi močmi pobegnili iz države in poiskali boljšo prihodnost na evropski celini.

Kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s trgovanjem belega blaga, služijo mastne vsote denarja za tihotapljenje migrantov čez Mediteran, kar velikokrat izvajajo s pomočjo čolnov in nekvalitetnih čolničev, ki mnogokrat tudi potonejo. Walker-Cousins je ostro napadel delovanje pomorske misije EU na Mediteranu, saj ta po njegovem ne pripomore dovolj k zmanjševanju števila ljudi, ki se napotijo na nevarno pot čez Mediteran.

Po prepričanju Walker-Cousinsa je bila operacija Sophia, ki je bila vzpostavljena z namenom zajezitve prihoda migrantov iz Libije in sosednjih držav na poti v Italijo, popoln neuspeh. Ta je kriminalne združbe celo spodbudila, da z dotrajanimi plovili prevažajo kupe migrantov – v primeru, da se ta prevrnejo, pa se ladje EU aktivno angažirajo z namenom, da rešile utapljajoče migrante. Njegova ocena stanja nedvomno povečuje zaskrbljenost, da se bo najhujša migrantska kriza, ki je zajela Evropo po II. svetovni vojni, še poglobila.

Foto: epa

Kolaps libijske vlade porušil učinkovitost obmejnega nadzora
Letos se je utopilo že približno 600 migrantov. Cousins poudarja, da je kolaps libijske vlade tisti, ki je privedel do neučinkovitosti obmejnega nadzora, kar je vplivalo na množično zbiranje afriških migrantov ob obali, ki so se namenili na pot proti Evropi. “Evropska unija je naredila premalo v spopadanju s krizo,” je dejal in izrazil prepričanje, da bi moral biti poudarek na patruljiranju libijske kopenske meje na jugu.

Foto: epa

Britanski urad za zunanje zadeve Commonwealtha je pojasnil, da je aktivno postopal pri zajezitvi poslovanja tihotapcev, pri čemer je bilo uničenih 414 plovil, 109 tihotapcev pa je bilo aretiranih. So pa uradniki priznali, da je takšna dejavnost tihotapce spodbudila k uporabi manj kvalitetnih čolnov, s katerimi so pričeli prevažati migrante. Po podatkih mednarodne organizacije je v lanskem letu preko morja v Evropo prispelo 363,401 migrantov, letos do konca marca pa 27,850 migrantov, dejstvo pa je, da je o realnih številkah težko govoriti, saj mnogi v Evropo vstopajo tudi ilegalno.

N. Ž.