EU ratificirala pariški podnebni sporazum

Foto: epa.

Države članice EU so v torek zvečer ratificirale pariški podnebni sporazum, ki pomeni prvi globalni sporazum o boju proti globalnemu segrevanju ozračja. Veljati bo začel že letos novembra. Pred ratifikacijo sporazuma je moral prej z njim soglašati tudi Evropski parlament. 

Pogoj za veljavnost je, da ga ratificira najmanj 55 držav, ki skupaj povzročijo najmanj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Doslej ga je ratificiralo 62 držav, ki prispevajo okoli 52 odstotkov emisij, z ratifikacijo EU pa je izpolnjen drugi pogoj za 55 odstotkov, saj sedem držav članic proizvede okoli pet odstotkov svetovnih toplogrednih izpustov.

“Združena Evropa je naredila vse, da bi pospešila proces in vdihnila življenje v pariški sporazum,” je sporočil predsedujoči Svetu EU, slovaški minister za okolje, László Sólymos.
Sporazum je lani decembra v Parizu sklenilo 195 držav. Da bi postopek ratifikacije čim prej stekel, so prejšnji petek v Bruslju ministri za okolje potrdili pospešitev ratifikacije pariškega sporazuma na ravni Unije, po ratifikaciji pa teče 30-dnevni rok do dejanske veljavnosti sporazuma, kot piše STA. Sporazum naj bi omejil dvig globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se stopinji in pol.
A. B.