fbpx

EU s pravnimi postopki nad Madžarsko, Češko in Poljsko

Foto: epa

Izvršilni organ Evropske unije je začel s sodnimi postopki proti Poljski, Madžarski in Češki republiki, ker se te države leta 2015 niso držale načrta v zvezi s prosilci za azil, Komisija pa je prepričana, da se “na nož” stopnjujejo razhajanja glede migrantov. V svoji izjavi je Evropska komisija tako pojasnila: “Na žalost, kljub večkratnim pozivom Češka, Madžarska in Poljska v nasprotju svojimi pravnimi obveznostmi, ki izhajajo […], in svojimi obveznostmi do Grčije, Italije in drugih držav članic,še niso sprejele potrebnih ukrepov. Glede na to se je Komisija odločila, da začne postopke za ugotavljanje kršitev proti tem trem državam članicam.”

Postopek se lahko vleče leta
Vse tri omenjene države članice zavračajo pretežno muslimanske prosilce za azil prek sistema kvot, ki jih je sprejela EU za razbremenitev Grčije in Italije. Evropska komisija jih je mesece prosila, a pri tem vsakič naletela na gluha ušesa. Zato se je Komisija odločila, da sproži sodne postopke. Madžarska in Slovaška sta, da bi se izognili obveznim kvotam, celo tožili Evropsko komisijo, piše Speisa. Vsekakor pa bi se čas do končne razsodbe lahko razvlekel na nekaj let, zato vrh Evropske unije pričakuje, da vse tri države članice vse do končnega izida ne bodo storile ničesar.

Migracije se nadaljujejo
Obvezne kvote so bile sicer sprejete septembra 2015. Prvotni cilj je bil, da v zadnjih dveh letih po državah članicah EU razporedijo 160 tisoč migrantov, vendar pa so to do sedaj storili “le” z 20.869 migranti. Sicer pa se migracije ekonomskih migrantov v Evropo iz Afrike preko Sredozemskega morja nadaljujejo …

M. S.