EU se je že odzvala na smrtonosno pandemijo – kaj čaka slovenska vlada?

Foto: epa

Evropska unija se je odzvala na širjenje pandemije koronavirusa v nekaterih članicah EU.  Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se danes sestaja odbor EU za varovanje javnega zdravja. Spodaj si lahko preberete avtentično angleško besedilo odziva EU na pandemijo.

Evropska unija se je odzvala na izbruhe koronavirusa v nekaterih članicah EU. Najbolj alarmantno stanje je v Italiji in Franciji. Zaradi bližine izbruha je zelo ogrožen primorsko-goriški del Slovenije. Evropski komisar Janez Lenarčič je ob tem opozoril, da je virus terjal že več kot 2600 življenj in prizadel 29 držav, ter znova pozval k izboljšanju usklajevanja prizadevanj na globalni ravni. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.

Od 232 milijonov evrov, kolikor je danes napovedala komisija za izboljšanje globalne pripravljenosti, preventive in obvladovanja virusa, je 114 milijonov namenjenih za okrepitev globalne pripravljenosti, 100 milijonov za raziskave, 15 milijonov za partnerske države v Afriki in tri milijone za repatriacijo državljanov EU, poroča STA.

Slovenija se je katastrofalno izkazala kot zadnji branik schengenske meje ob migrantskem vprašanju, nič bolje ne kaže sedaj
Ranljivost evropskega schengenskega sistema odprtih meja se je že pokazala ob reševanju migrantskega vprašanja. Države, ki so zaprle svoje meje, so tudi učinkovito rešile problem. Slovenija kot zadnji branik meje do sedaj dela ni opravila temeljito. Uradni govorec komisije za notranje zadeve Adalbert Jahnz je ob tem poudaril, da nasvet komisije članicam za zdaj ne vključuje ukrepa uvedbe ponovnega začasnega nadzora na notranjih mejah v schengnu. Povedal je tudi, da doslej tak nadzor ni bil še nikoli vzpostavljen zaradi vprašanja javnega zdravja.

Luka Perš

 • RATATA

  So rekli, da panike ni treba širit. Vi jo pa širite! Zakaj?
  Saj se da tudi lepo in umirjeno povedati, DA
  SO V SLOVENIJI MASKE RAZPRODANE IN PODARJENE,
  SUMAMED JE RAZPRODAN,
  TOVARNA SLADKORJA ORMOŽ JE ZAPRTA IN PORUŠENA RAZEN SILOSOV V KATEREM CRO-JUDEN SKLADIŠČIJO SVOJ CUKER…
  ISTRA JE ŠENKANA
  DEŽELE SO UKINJENE IN CELO PREPOVEDANE …
  VSE NA GLAVO

 • samsara

  (Proti)slovenska vlada je preokupirana z iskanjem in ugotavljanjem krivde za skorajšnji pojav virusa v Sloveniji, na strani Janeza Janše, pa nemara ša kar celotne SDS zraven.
  Baje, da naj bi virus prinesel iz njegove avstralske klinike…

 • samsara

  “Kaj točno bom delal ne vem, kako bo ratalo tudi ne vem, tako da kaj dosti res ne vem.”
  mš-miličnik

 • Vera

  Komisar Lenarčič za ” izredne razmere ” se naj sedaj izkaže,če kaj zna v tej smeri.

 • bojan

  A kaj delajo:

  mislim da seštevajo koliko bo ostalajo v blagajni ko bodo začel upokojenci umirat od virusa

 • Ivan Ivanovič

  Nekaj možnih ukrepov, ki jih bodo podprli vsi paničarji in farmacevtske družbe:
  1. Zapreti vrtce in šole do univerz.
  2. Zapreti vsa slovenska mesta: nihče ven, nihče noter.
  3. Zapreti vse meje: nihče v Slovenijo, nihče ven.
  4. Zapreti vse gostinske lokale in trovine.
  5. Zapreti vse tovarne in začasno suspendirati vsa delovna mesta.
  6. Izvesti kolektivno evtanazijo (injekcije dobavi najugodnejši dobavitelj po izboru globoke države), ker je grozni virus tako grozen, da se ne da več živeti.

 • Ivan Ivanovič

  Slovenska vlada naj pod nujno uvozi nekaj porcij koronavirusa, da bodo končno prišli na svoj račun vsi slovenski paničarji.