fbpx

EU zaskrbljena nad pravicami poljskih državljanov: Po določenih kazalnikih bi jih morala situacija skrbeti kje drugje

Foto: epa

Najnovejša migrantska kriza z grdimi prizori na obeh straneh poljsko-beloruske meje je začasno odrinila v medijsko ozadje resen notranji problem v Evropski uniji. Nikakor pa s tem tudi ni bil odpravljen konflikt o načelu primarnosti prava Evropske unije med Poljsko in EU, ki se je kuhal že več kot desetletje. Medtem pa se Poljska upravičeno boji, da bi lahko migracije vplivale na stanje v državi, kot je v Veliki Britaniji in na Švedskem, kjer se soočajo z največ posilstvi žensk. EU se ukvarja s stanjem v sodstvu na Poljskem in pravicami državljanov, medtem ko so pravice žensk mnogo bolj okrnjene v drugih državah EU.

Sveža odločitev poljskega ustavnega sodišča je močno vznemirila mnoge v Bruslju, ki EU razumejo kot pokroviteljico poljskega prava in sodstva. Na že omenjenem ustavnem sodišču je bilo namreč ugotovljeno, da evropsko pravo ni nad poljskim oziroma da EU nima pristojnosti za ocenjevanje poljskega sodstva ali njegovega delovanja. Poljaki so prepričani, da EU nima nikakršne pravne pravice posegati v imenovanje sodnikov v demokratični državi članici.

Pred nekaj tedni je ta konflikt dosegel vrhunec, in sicer ob nenavadno ostrih javnih obtožbah poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega o pristranskosti in izsiljevanju institucij EU in ob drastičnih kaznih sodišča EU, izrečenih Poljski. Ta izbruh je razgalil globoko razhajanje glede narave integracije med sedanjimi režimi višegrajske četverice (Poljske, Madžarske, Češke in Slovaške) na eni in institucijami EU na drugi strani.

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: EPA)

Poljski zakon o reformi sodstva, ki je začel veljati februarja lani, namreč sodnikom preprečuje, da bi pravna vprašanja predložili sodišču EU. Zakon tudi uvaja disciplinski postopek proti sodnikom, ustanavlja organ, ki odloča o njihovi neodvisnosti ter vzpostavlja disciplinski senat za nadzor sodnikov vrhovnega sodišča s pooblastilom, da se jim lahko odvzame imuniteto in se jih podvrže kazenskemu postopku. Po naših informacijah se reforma sodstva na Poljskem dogaja zato, da bi se odrezalo sodnike iz obdobja komunizma.

Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU
Sodišče EU je odločilo, da je reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, v nasprotju s pravom Unije. “Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU,” je sporočilo sodišče in s tem še zaostrilo dolgo trajajoč spor med Varšavo in Brusljem zaradi pravosodnih reform. Eno od vprašanj se nanaša tudi na to, ali ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom. Sodišče je v celoti pritrdilo stališčem Evropske komisije, da Poljska pri sprejemanju novega disciplinskega režima, ki velja tako za vrhovne kot nižje sodnike, ni izpolnila obveznosti, ki ji jih nalaga pravo EU.

Število posilstev v EU na sto tisoč prebivalcev (Vir: Eurostat)

Z nasprotnimi pogledi se Poljska in Bruselj srečujeta tudi na temo migracij, kjer ima Poljska izrazito zaprto politiko, kar pa se izkazuje za dobro. Poljska namreč spada med države, kjer dosegajo najmanjše število posilstev žensk. Na sto tisoč prebivalcev je namreč posiljenih le 1,89 žensk. Dobre rezultate beležijo tudi ostale države višegrajske skupine. Na Slovaškem 1,77, Češkem 5,65, na Madžarskem pa 6. Nasprotno sliko pa kažejo države, ki imajo bolj odprt odnos do migracij, in sicer je v Veliki Britaniji posiljenih kar 92,08 žensk, na Švedskem pa 69,72 žensk na sto tisoč prebivalcev. Medtem ko je EU zaskrbljena zaradi pravic žensk na Poljskem in ogrožanja pravic poljskih državljanov, bi jo morale skrbeti tudi razmere drugod.

Sara Rančigaj