fbpx

Europol svari: Islamska država razvija svojo lastno platformo socialnih omrežij za lažjo komunikacijo

Foto: iStock

Europol razkriva, da islamski skrajneži ustvarjajo svojo lastno platformo družbenih medijev z namenom, da bi se izognili težavam pri komuniciranju in širjenju džihadistične propagande. 

Rob Wainwright, direktor Europola, je v okviru varnostne konference, ki je bila v sredo v Londonu, povedal, da so do odkritja prišli po 48 ur trajajoči akciji, ki je bila usmerjena proti internetnemu ekstremizmu. “V tej akciji se je izkazalo, da Islamska država razvija lastno platformo družbenih omrežij, torej svoj del interneta, ki bo prispeval k izpolnjevanju njihove agende.”

Wainwright je izpostavil, da kljub temu, da obveščevalne agencije, policija in tehnični sektor delajo vse, kar je v njihovi moči, da borcem preprečijo delovanje prek spleta, še vedno lahko na spletu vidimo vrsto publikacij in grozljivih video posnetkov, ki prispevajo k širjenju džihadistične miselnosti.

Foto: iStock

Facebook in Google sta se znašla pod pritiskom
Borci so se dolgo zanašali na platformo družbenih medijev, namenjenih spletni komunikaciji, vključno z zasebnimi stranmi za sporočanje, ki ga predstavlja aplikacija Telegram. Tehnološka podjetja, kot sta Facebook in Google, sta se znašla pod velikim pritiskom, da storita več v boju z ekstremističnim materialom z namenom, da otežijo komunikacijo pripadnikom teroristične skupine Islamska država in drugim skupinam.

Foto: iStock

Wainwright izpostavlja, da smo priča najvišji teroristični grožnji za generacijo in dodaja, da verjame, da bosta EU in Velika Britanija po brexitu še naprej medsebojno sodelovali na varnostnem področju, kljub opozorilom, da bo Velika Britanija najverjetneje zapustila Europol. “Pomembno je zavedanje, da varnost predstavlja eno najpomembnejših področij celotnega procesa.”

 N. Ž.