fbpx

Europol svari pred novimi terorističnimi napadi – islamisti prihajajo iz Sirije v Evropo

Foto: EPA

Evropski policijski urad Europol je v današnjem poročilu razkril, da teroristična skupina Islamska država v bližnji prihodnosti načrtuje nove napade v Evropi. Podatki razkrivajo, da največje tveganje za napade predstavljajo porazi v Iraku in Siriji ter vedno večje število pripadnikov Islamske države.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da naj bi bilo na podlagi ocen obveščevalnih služb, v Evropi že več deset potencialnih teroristov, ki zvestobo prisegajo prav Islamski državi.

Francija je največja potencialna tarča
Obstaja velika mogočnost, da bi lahko kontroverzna organizacija razvijala nove taktike, ki bi jih lahko uporabila v napadih v zahodnem delu Evrope. Strokovnjaki menijo, da je Francija, ki je bila v preteklosti že večkrat tarča napadov, ena najverjetnejših tarč, veliko tveganje za napade pa se pojavlja tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji in na Nizozemskem.

Foto: epa

Foto: epa

Napad z avtobombo je najbolj verjeten
Napadi bi lahko bili izvedeni s strani homogenih skupin ali posameznikov, ki se lahko poslužijo vrste najrazličnejšega orožja: od eksploziva, do avtomatskega orožja, nožev, sekir, mačet in avtomobilov. Med strokovnjaki za terorizem velja prepričanje, da je nevarnost napada z avtobombami ena največjih.

Sirski migranti lahko stopijo v vrste Islamske države
Glede sirskih migrantov obstaja visoka stopnja nevarnosti, da se ti rekrutirajo med borce Islamske države in zradikalizirajo. Poleg tega obstaja verjetnost, da se teroristi pretihotapijo v migrantske centre, kajti potrebno je zavedanje, da je migrantska kriza v Evropi v velikem interesu Islamske države, da ta infiltrira v Evropo čim večje število teroristov, katerih glavni namen je sejati smrt med Evropejci.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so evropske varnostne sile v lanskem letu aretirale 667 ljudi, ki so bili osumljeni izvajanja džihadističnih aktivnosti.

N. Ž., STA