fbpx

Evro je na dvajsetletnem dnu: Gre za posledico zgrešenih zelenih politik in tiskanja denarja ECB

Evro je na dvajsetletnem dnu. (Foto: Pixabay)

Evro na dvajsetletnem dnu, kar je med drugim posledica norih zelenih politik, tiskanja denarja ECB in politike, ki je dve desetletji temeljila na državni redistribuciji namesto razvoju visokih tehnologij. Tudi zato smo izgubili tako rekoč celotno industrijo zabavne elektronike, kjer je bila EU nekoč vodilna. Čas je, da EU ponovno prevzamejo desno-sredinski tehnokrati po vzoru njenih ustanoviteljev. 

Vrednost evra je včeraj v jutranjih urah v Londonu začasno znašala manj od enega dolarja, kar je najnižja vrednost od sredine meseca julija. Vrednost enega evra je bila ocenjena na 0,9990 dolarja. Potem ko se je okrepil, je v popoldanskih urah ponovno padel pod vrednost enega dolarja ter dosegel 20-letno dno, poroča STA.

Evropska valuta je bila vredna manj od dolarja tudi 13. julija. Takšno stanje beležimo prvič od decembra 2002. Tudi tečaji delnic na ključnih evropskih borzah so včeraj večinoma upadli. Vlagatelji so namreč v skrbeh, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) še naprej skušala višati obrestne mere. Nafta se je sicer nekoliko pocenila.

Evropska centralna banka (Foto: epa)

Rojstni dan skupne evropske valute je datiran na 31. decembra 1998, okvirna cena za en evro pa je bila določena pri 1,17 dolarja. V januarju 2000 je vrednost enega evra znašala manj kot dolar. Rekordna nizka vrednost pa je datirana na oktobra 2000 – 0,8230 dolarja. Rast evra se je pričela šele po dveh letih, ko je bil določen kot edino zakonito plačilno sredstvo evroobmočja.

Evro je najvišjo vrednost dosegel leta 2008 – ta je znašala 1,6038 dolarja
Julija 2008 pa je bila zabeležena rekordna vrednost kot posledice globalne finančno-gospodarske krize – 1,6038 dolarja. Leta 2010 smo zabeležili padec pod 1,2 dolarja, leta 2015 pa celo pod 1,05 dolarja. Med leti 2016–2018 smo bili priča krepitvi evra, v zadnjih dveh letih pa ponovnemu upadu moči. Včeraj okoli 11. ure je evro na frankfurtski borzi znašal 1,0011 dolarja, Evropska centralna banka pa ga je v petek ovrednotila na 1,0054 dolarja.

Domen Mezeg