fbpx

Evropa drvi v prepad: Radikalni islam se širi po vsej Belgiji, skrajni vahabiti pa pridigajo že kar prek televizije in spletnih medijev

Foto: epa

Iz Belgije prihajajo šokantni podatki o tem, kako hitro se tam širi salafizem. Poročilo, ki ga je predstavil odbor, ki ocenjuje stopnjo teroristične ogroženosti v Belgiji, pa tudi razkriva, kako vahabiti, ki se zavzemajo za vračanje islama k njegovim koreninam in med drugim zahtevajo stroge kodekse oblačenja za ženske, pridigajo kar prek televizijskih postaj in spletnih medijev. V večini islamskih knjigarn v Belgiji pa tudi vse lažje najdemo radikalno islamsko literaturo.

Poročilo, ki ga je pripravila Enota za usklajevanje analiz ogroženosti (OCAM), pri pripravi pa je sodelovala z varnostnimi in obveščevalnimi službami, razkriva, da so ocenili stopnjo teroristične ogroženosti tudi za Belgijo. A zares šokantna je vsebina tega poročila, saj razkriva, da je “čedalje več mošej in islamskih središč v Belgiji pod nadzorom vahabitov”.

Vahabizem je stroga oblika islama, ki deluje večinoma znotraj Savdske Arabije in tudi v okviru nekaterih drugih držav. To gibanje se zavzema za vzpon Islamske države, teroristični skupini pa tudi posredno pomaga pri tem. Poziva tudi k vrnitvi k prvotni “čistosti” islama.

Načela vahabizma vključujejo prevlado šeriatskega prava, spogledujejo pa se tudi z mislijo o nasilnem džihadu in takfirizmu ter spodbujajo celo k ubijanju muslimanov, ki ne sledijo strogo pravilom islama.

Muslimane obračajo stran od zahodnoevropskih vrednot in norm
Omenjena Enota OCAM vahabizem imenuje “enodimenzionalni islam” in razkriva, da se “širi tako v muslimanskem svetu kot tudi med muslimanskimi manjšinami na zahodu”. Glede na poročilo veliko sunitskih muslimanov spodbuja tudi vahabizem. Vahabisti poskušajo “obrniti muslimane stran od zahodnoevropskih vrednot in norm”, za katere menijo, da so v nasprotju z nauki Korana, poroča Russia Today.

Svojo mrežo iz mošej širijo na tv in spletne portale
Belgijski spletni portal De Standaard, ki je prvi poročal o tem poročilu, pa piše, da vahabiti redno pridigajo v belgijskih mošejah in da so nekatere mošeje postale že “strogo vahabistične”, še posebno tiste, ki se nahajajo v mestih, kot so Bruselj, Antwerpen in Mechelen. Obstajajo pa celo vahabistični televizijski kanali in spletni mediji.

“Večina islamskih knjigarn in spletnih trgovin v Belgiji ponuja izključno vahabistično in salafistično vsebino, ki je natisnjena v arabščini ali v prevodu.”

Sicer pa Belgijci še niso pozabili na dvojni samomorilski bombni napad na bruseljskem letališču in podzemni železnici lanskega marca. Napad se je zgodil blizu zgradb Evropske komisije in Sveta Evropske unije, kakor tudi sedeža Nato.

Bruseljska muslimanska četrt, katere “posebni dosežek” so teroristi
V zadnjih mesecih so bile izvedene številne racije v bruseljski muslimanski četrti Molenbeek, ki je pogosto imenovana kar “islamistična vroča točka” ali pa “islamistično osje gnezdo”. Kar nekaj osumljencev, vpletenih v napade v Parizu, je odraščalo in živelo v tej četrti, vključno s teroristom Abdelhamidom Abaaoudom in brati Abdeslam, med njimi je bil Mohamed Abrini, ki je bil vključen tudi v napade v Bruslju. Lanskega novembra pa je belgijski zunanji minister Didier Reynders opozoril EU, da v Belgijo prihaja vse večje število islamskih borcev, ki izvajajo teroristične napade v Evropi.

Marjanca Scheicher