fbpx

Evropa še v večji nevarnosti: Obstaja nevarnost islamističnih napadov s kemičnim in biološkim orožjem

Foto: iStock

Nemška zvezna policija je izdala opozorilo, da bi teroristična organizacija Islamska država lahko uporabila kemično orožje v napadih na evropskih tleh. 

Nemška policija trdi, da do sedaj niso bili dovolj pozorni na možnost napadov islamskih skrajnežev s kemičnim orožjem. Po njihovih podatkih imajo večje količine kemikalij, ki bi jih lahko uporabili kot sredstvo za množično ubijanje, podobno kot v napadu leta 1995 na tokijski podzemni železnici, v katerem je umrlo 12 ljudi, 50 pa jih je bilo ranjenih.

Kronen Zeitung poroča, da bi s kemičnim orožjem lahko napadli proizvodnjo hrane ali transport nevarnih kemikalij. Varnostno poročilo so že predstavili nemški vladi in predlagali poostrene varnostne ukrepe za tiste, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in transportom kemikalij, prav tako pa so predlagali ukrepe za preprečevanje potencialnih napadov.

Kemično in biološko orožje sta resna grožnja
Nemška policija je povišala stopnjo nevarnosti zaradi napadov s kemikalijami na podlagi poročil iz Sirije, ki kažejo na razvoj kemičnega programa Islamske države. Po nekaterih poročilih so pripadniki džihadistov že izvedli vsaj 52 napadov s kemičnim orožjem.

Da obveščevalni podatki niso edini, priča tudi izjava francoskega premierja Manuela Vallsa, ki je novembra dejal, da vedo, da obstaja tudi tveganje napadov s kemičnim ali z biološkim orožjem.

Že decembra 2015 je Evropski parlament izdal poročilo, v katerem so zapisali, da ima Islamska država kapacitete za proizvodnjo kemijskega in biološkega orožja. Leta 2014 pa so pri tunizijskemu fiziku in znanstveniku našli obsežen dokument na 19 straneh, kjer je bil zapisan načrt za izdelavo biološkega orožja s kugo okuženih živali.

M. P.