fbpx

Evropa spet v nevarnosti: 271 džihadistov se je vrnilo v Francijo, mnogo njih pa je kar na prostosti

Foto: Twitter

”V Francijo se je vrnilo 271 džihadistov iz vojnih območij Iraka in Sirije, vsi pa so v preiskavi državnih tožilcev,” je dejal francoski minister za notranje zadeve v intervjuju za enega od tamkajšnjih časnikov. Ljudje živijo v strahu, saj je veliko islamskih ekstremistov, ki so se vrnili v državo, zdaj na prostosti.

Francoske oblasti ocenjujejo, da se kar 700 francoskih državljanov bori na strani Islamske države v Siriji in Iraku, kot vse evropske države pa se tudi Francija sooča z vprašanjem, kaj narediti s tako imenovanimi ‘povratniki’. V Francijo se je vrnilo 217 odraslih in 54 mladoletnih džihadistov, ki so se borili za Islamsko državo, je dejal Gerard Collomb v intervjuju za Le Journal du Dimanche. Skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so kljub zavedanju o nevarnosti, ki jo prinašajo ti ljudje, nekateri med njimi zdaj na prostosti.

”Francoski vojaki so v intervencijah napadli islamske vojake na njihovih ozemljih, zato je zdaj Francija izpostavljena novim napadom,” je dejal Collomb za spletni medij Jihad Watch. ”Tem džihadistom nikoli ne bi smeli dovoliti povratka v Francijo. Če bi skupina francoskih nacistov leta 1937 zapustila Francijo in bi šla v nacistično Nemčijo ter se želela vrniti januarja 1940, bi jim bilo to dovoljeno?” Dodal je, da je vedno več ljudi pod nadzorom zaradi radikaliziranega vedenja, zaenkrat jih nadzirajo okrog 19 tisoč.

V Jihad Watchu so zapisali, da so islamski ekstremisti sovražni borci. Pridružili so se skupnosti, ki trdi, da je v vojni s Francijo, njihov cilj pa je umoriti francoske civiliste.

N. Š.