fbpx

Evropa trepeta pred resno nevarnostjo: Po zadnjih anketah v Franciji vodi skrajna Le Penova

Marine Le Pen (Foto: STA)

Zadnja januarska anketa kaže, da je nedavni škandal, v katerega sta vpletena Francois Fillon in njegova žena Penelope, vplival za voljo volivcev v Franciji. Fillonu se je prednost zmanjšala, zato pa je pridobila vodja skrajno desne stranke Marine Le Pen. 

Po merjenju javnega mnenja bi neodvisni kandidat Emmanuel Macron v prvem krogu dobil 22 odstotkov glasov, Francois Fillon pa 21 odstotkov. Pred njima je Le Penova, ki naj bi dobila okoli 25 odstotkov glasov. V drugem krogu bi kandidatka prepričljivo izgubila, ne glede na to, ali bi bil njen nasprotnik Fillon ali Macron. Če bi se v drugem krogu  pomerila Fillon in Macron,  bi zmagal Macron.

Emmanuel Rivière je povedal, da je Francoisu Fillonu priljubljenost padla že pred afero Penelope. Marine Le Pen bo torej po napovedih v nadaljevanju predsedniške tekme izgubila enega od svojih tekmecev. Francoski preiskovalci so zaslišali predsedniškega kandidata desnice Francoisa Fillona in njegovo ženo Penelope Fillon zaradi obtožb, da je bila nekaj let fiktivno zaposlena kot svetovalka v parlamentu, za kar je prejela plačilo 500 tisoč evrov.

Zakonca Fillon so zaslišali tudi zaradi navedb časnika Canard Enchaine, da je Penelope od maja 2012 do decembra 2013 prejemala na mesec okoli 5 tisoč evrov od literarnega mesečnika Revue des Deux Mondes, ki je v lasti Fillonovega prijatelja Marca Ladreita de Lacharriera.

Fillon trdi, da je njegova žena res delala zanj in zato prejemala plačilo. Na predvolilnem zborovanju v Parizu je povedal, da gre za umazane trike predsedniške kampanje in da se ne bo pustil ustrahovati. A je afera že vplivala na njegove možnosti na volitvah. Potem ko so mu javnomnenjske ankete na aprilskih volitvah napovedovale preboj v drugi krog skupaj s kandidatko skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, je zadnja anketa pokazala, da sta Fillon in neodvisni kandidat Emmanuel Macron skoraj izenačena.

B. J.