fbpx

Evropo zajel vročinski val: Živo srebro tudi nad 45 stopinj Celzija

(Foto: iStock)

Turčijo, Grčijo in Bolgarijo je ob koncu tedna zajel vročinski val. V Antalyi na jugu Turčije in v Istanbulu se je živo srebro povzpelo v rekordne višine. Iz Grčije poročajo, da je vročina, ki jih je pestila ob koncu tedna, že nekoliko popustila. V Bolgariji je vročina terjala štiri smrtne žrtve.

V Antalyi, ki je magnet za tuje turiste, so v nedeljo zabeležili rekordnih 45,4 stopinje Celzija, v Istanbulu rekordnih 39,2 stopinje Celzija. Rekordne temperature so zabeležili tudi vzdolž egejske obale, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V provinci Izmir so zaradi visokih temperatur na 500 hektarjih izbruhnili gozdni požari.

Vročinski val je konec tedna zajel tudi Grčijo, kjer so v zadnjih štirih dneh zabeležili temperature ozračja, ki so presegle 40 stopinj Celzija. Danes naj bi živo srebro doseglo običajnih 35 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu ostaja v državi velika nevarnost gozdnih požarov. V zadnjih 24 urah je tako v državi izbruhnilo 50 gozdnih požarov, od katerih jih je večina pod nadzorom. Eden hujših požarov divja na jugu Peloponeza. Vročinski val je ob koncu tedna prizadel tudi Bolgarijo. V prestolnici Sofija, kjer so namerili skoraj 44 stopinj Celzija, je vročina po navedbah bolnišničnih virov v soboto zahtevala štiri smrtne žrtve, najava AFP.

J. F., STA