fbpx

Evropska komisija zaostruje pogoje za dostopanje kitajskih podjetij na evropski trg

Foto: epa

Dnevi ločevanja politike in podjetništva v odnosih med EU in Kitajsko, bi se utegnili kmalu končati. Poročilo Evropske komisije o napredku Kitajske razkriva, da je prišlo do močne spremembe stališča EU v odnosih do Kitajske. Pred štirimi meseci so pri Evropski komisiji podpisali kontroverzni investicijski dokument. Cilj sporazuma je bil odpreti večji del kitajskega trga evropskim podjetjem. 

Poročilo iz prejšnjega tedna pa kaže, da stvari doslej niso šle po načrtih, pri čemer je Evropska komisija izrazila veliko zaskrbljenost zaradi krepitve avtoritarnosti Xi Jinpinga. Obenem je moč opaziti, da Kitajska izredno počasi napreduje pri izpolnjevanju svojih gospodarskih obljub, zlasti v zvezi z odpiranjem kmetijskega in digitalnega trga, omejevanja presežkov v jeklarski industriji ter zajezitvi industrijskih subvencij, poroča Eurointelligence

V okviru celovitega sporazuma o naložbah med EU in Kitajsko (CAI) se je evropskim podjetjem obljubljal boljši dostop do kitajskega kmetijskega in digitalnega trga. Tudi sama Komisija pa sedaj priznava, da je mogoče zaznati zgolj majhen napredek pri izvajanju sporazuma. To je pomembno zato, ker so EU in njene največje države članice odločno dale prednost poslovanju pred politiko ter zavrnile mešanje trgovine in naložb s področjem človekovih pravic, da bi tako okrepile gospodarske vezi s Kitajsko. 

Ujgurski muslimani v taboriščih na Kitajskem (vir: twitter)

In če gospodarske koristi ne bodo izpolnile pričakovanj, potem bo imela EU le malo razlogov za to, da bi še naprej molčala glede področja človekovih pravic in demokracije. Medsebojno obkladanje s sankcijami prejšnji mesec, je verjetno prav tako vplivalo na spremembo stališča. EU je napovedala razmeroma blage sankcije proti peščici kitajskih uradnikov in proti enemu podjetju zaradi njihove vloge v represiji nad Ujguri v pokrajini Xinjiang.

Številni evropski poslanci popuščajo kitajskim pritiskom
Kitajska pa se je odzvala s svojimi bolj daljnosežnimi sankcijami proti evropskim poslancem, nevladnim organizacijam, inštitutom in akademikom. Številni evropski poslanci so se takrat zavezali, da CAI ne bodo ratificirali vse do odprave sankcij. Ob junijskem obisku predsednika ZDA Joea Bidna pa je mogoče pričakovati, da se bo pritisk na EU, da okrepi svojo pozicijo, samo še stopnjeval. Tudi Komisija vztraja, da z ratifikacijo sporazuma ni mogoče več odlašati. 

Evropska Unija bo omogočeno sledenje tistim državljanom, ki bodo okuženi s virusom covid-19. (Foto: STA)

Ursula von der Leyen in Josep Borrell sta v pismu Evropskemu svetu zapisala, da med EU in Kitajsko obstajajo temeljne razlike, pa naj gre za gospodarske sisteme, človekove pravice in demokracijo ali glede tega kako ravnati s tretjimi državami. Svet sta ob tem pozvala, naj razlik ne pomete pod preprogo. Pobližje pa si gre ogledati področje javnih naročil. Kot smo ugotovili januarja, je Kitajska v prejšnjem desetletju v EU dobila več kot 4,5 milijarde evrov pogodb, samo leta 2020 2 milijarde evrov. 

Evropska komisija načrtuje določene ovire za dostopanje kitajskih podjetij na trg EU
Glede na poročilo iz prejšnjega tedna pa Komisija sedaj načrtuje določene prepreke za kitajska podjetja, ki se potegujejo za javne razpise. Razlog za to je nov politični zagon in vse večja ozaveščenost držav članic glede težav, s katerimi se soočajo EU podjetja pri dostopanju do kitajskega trga javnih naročil. Stvar pa bi se utegnila le še slabšati. 

Domen Mezeg