Evropska norost v praksi: Šola prvič ne bo izvedla tradicionalne božične maše iz solidarnosti do otrok iz migrantskih družin

Foto: iStock

V kako napačno smer drvi Evropa, ponazarja naslednji primer. Na Danskem so se številni starši otrok, med katerimi so tudi vodilni danski politiki, pritožili, ko so se v osnovni šoli odločili, da tokrat ne bodo izvedli tradicionalne božične maše, ker bodo pri njej navzoči tudi otroci iz migrantskih družin. 
“Za tovrstno odločitev smo se odločili, ker imamo v šoli tudi otroke, ki niso protestanti,” je povedala ravnateljica javne šole Gribskolen, Marianne Vederso Schmidt, v danskem mestu Graested, ki ima manj kot pet tisoč prebivalcev. Schmidtova je poleg tega v svoj zagovor dejala, da zakon o izobraževanju prepoveduje pridiganje in dodala, da bi se morale družine posamično odločiti, če želijo, da se njihovi otroci udeležijo maše.
Nasprotniki šoli pripisujejo zagovarjanje dvojnih standardov 
Nekaj staršev se je odločilo, da se bodo zaradi tovrstne odločitve pritožili in kmalu zatem so zgodbo pograbili številni mediji, kar ne čudi glede na to, da mnogi verjamejo, da je osnovna šola to odločitev sprejela zaradi občutljivosti muslimanskih učencev. Nasprotniki so vodstvo šole obtožili zagovarjanja dvojnih standardov, glede na to, da je šola v preteklem letu izvedla sirijski teden, v času katerega so se morali učenci spoznati z bližnjevzhodno kulturo, predavanja pa so izvajali celo migranti.

Foto: iStock

Veliko je kritikov 
“Ne razumem, zakaj bi morali našo tradicijo dati na stranski tir in to samo zato, ker nekdo drugi na šoli veruje v drugo vero,” je za TV2 povedal Mette Brüel-Holler, eden izmed staršev otrok, ki obiskujejo omenjeno šolo in se z ukrepom vodstva ne strinja. Povedal je še, da prihaja iz majhne skupnosti, v kateri ima Cerkev velik pomen. “Kot otrok sem tudi sam zelo užival ob božični tradiciji, ki predstavlja temeljni del božiča.” Odpoved božične maše je obsodil tudi območni cerkveni pastor in dejal, da s tem božiču odvzemajo njegov globlji pomen. Kritiki se je po navedbah Russia Today pridružila tudi vladajoča desnosredinska koalicija.

Foto: iStock

“Danske osnovne šole so dolžne, da vzgajajo, zatorej je učenje kulturnih vrednot in znanja, povezanega z božičem, bistven del tega,” je poudaril ministrica za zdravje Ellen Trane Norby. “Kdo bo pridobil zaradi te odločitve”, pa se je vprašala danska poslanka Marie Krarup in ob tem poudarila, da to ni dobro niti za kulturo niti za stopnjo integracije v državi. Po prepričanju Krarupove to kaže na kritično stopnjo samozavesti. “Mi smo namreč krščanska dežela, z lastnimi tradicijami, in tega ne bi smeli žrtvovati v imenu multikulturalizma.”

N. Ž.