fbpx

Evropska unija končno s koraki v pravo smer: V osnutku zaključka Evropskega sveta predvidena ustanovitev triažnih centrov za migrante zunaj meja EU

Zastave EU (vir: twitter)

Evropska unija je glede migrantske krize končno storila korak naprej, in ne nazaj. Razmišljajo namreč, da bi o usodi migrantov odločali na zunanjih mejah Evropske unije. Iz osnutka, ki ga bo Evropski vrh obravnaval naslednji teden, je razvidno, da bo govora o ustanovitvi triažnih centrov, kjer bodo še pred vstopom v EU odločali o prijavah migrantov za azil in jih nato ali spustili v EU ali pa zavrnili.

Takšni centri bi lahko bili v regijah, kot je Severna Afrika, so predlagali tisti, ki so o tej temi razpravljali. Dokumenti sicer še niso javni do naslednjega tedna. V osnutku pa, poroča Reuters, piše, da naj bi “centri omogočili hitro obdelavo in razlikovanje med ekonomskimi migranti in tistimi, ki zares potrebujejo mednarodno zaščito. Poleg tega pa naj bi nasploh zmanjšali prihod migrantov in jih tako zaustavili, da bi se podali na pot”. S tem so se namreč strinjali vsi podpisniki 28 držav članic, a besedilo se lahko še vedno spremeni.

Kot odgovor na ultimat, ki so ga nemški kanclerki Angeli Merkel postavili njeni koalicijski partnerji, naj najde rešitev o obravnavi in ravnanju z begunci in migranti, ki so že v EU, o prepovedi sprejemanja migrantov, ki so že registrirani v drugih državah EU, besedilo tudi navaja: “Sekundarna gibanja prosilcev za azil med državami članicami ogroža celoten azilni sistem. Države članice bi morale sprejeti vse potrebne notranje zakonodajne in upravne ukrepe za preprečevanje takih gibanj in za tesno sodelovanje med državami.” Več pa bo znano 28. in 29. junij 2018, ko bodo voditeljice in voditelji EU na Evropskem svetu razpravljali tudi o tem.

Foto: iStock

A. G.