fbpx

“Evropska unija ni nedotakljiva, a s Francijo zagotovo močnejša”

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Na francoski televiziji je potekalo še zadnje soočenje med francoskima predsedniškima kandidatoma, ki sta se v prvem krogu volitev prebila v drugi krog, Marine Le Pen in Emmanuelom Macronom. V pogovoru sta se dotaknila številnih žgočih tem v Franciji, vse od terorizma do ekonomije in članstva v Evropski uniji (EU).

Na soočenju ni manjkalo žaljivk in ostrih besed. Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je ob robu volitev povedala: “Prvi tovrstni preizkus, ki pa ga je Unija uspešno prestala, so bile volitve na Nizozemskem. Liberalni kandidat Rutte je premagal skrajno desnega kandidata Wildersa, ki je, kot Le Pennova, zagovarjal diskriminacijo in evroskepticizem.”

Le Penova napoveduje izstop iz EU
Le Penova že od začetka svoje kampanje napoveduje frexit, referendum o izstopu Francije iz EU, obenem pa tudi opisuje evro kot mrtvo valuto in, v primeru zmage, napoveduje vrnitev franka ter uvedbo visokih uvoznih dajatev, tako kot jih poznajo že v Švici in Južni Koreji. O boju proti terorizmu se zavzema za ostrejši nadzor na mejah, poleg tega pa bi omejila islamski fundamentalizem z ukinjanjem ekstremističnih mošej, ki Francijo ustvarjajo v univerzo za džihadiste.

Na drugi strani Macron ni evroskeptik in vidi prihodnost EU v intenzivnejši evropski integraciji. Evroobmočju in proračunu bi dodelil lastnega ministra. Rad bi se soočil z anti-evropskimi čustvi v Franciji in na evropski ravni tesneje sodeloval pri iskanju rešitev trenutne krize EU. Opozarja na visoko ceno, ki jo bo mogla plačati Velika Britanija ob izstopu iz EU in na zmedo ter krizo, ki bi nastala ob ponovni uvedbi franka: “Francija in EU sta že od samega začetka močno povezani, ta država je bila namreč ena od ustanovnih članic Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice današnje Unije. EU brez Francije ni več,” dodaja Romana Tomc.

Trenutno napovedi kažejo v prid Macronu, ki bi lahko zmagal s kar 60-odstotno podporo. V drugem krogu ga v veliki meri podpirajo tudi volivci levega kandidata Melenchona in tudi volivci konservativnega kandidata Fillona. “Volitve v Franciji so nov preizkus za EU. Volivci bodo v nedeljo morali zbrati med dvema, ne najbolj optimalnima opcijama. Zmaga Le Penove bi bila nevarna, tako za Francijo, kot za celotno Unijo,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.